Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Corazza Bildt får inte plats på listan till valet nästa år.

Corazza Bildt utan plats på M:s EU-lista

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt får inte vara med på Moderaternas lista till valet i EU-parlamentet nästa år, som toppas av Tomas Tobé. Hon är mycket beskviken och ska överväga sin framtid i partiet.

- Det är många nu i Sverige som är besvikna. Jag återkommer i morgon om min relation med Moderaterna, säger Anna Maria Corazza Bildt efter nederlaget på Moderaternas partiråd.

Partirådet spikade en lista med 32 namn som föreslagits av nomineringskommittén, en lista där Corazza Bildt inte fanns med. Bland andra Stockholms stad, Västerbotten och Moderatkvinnor föreslog att Corazza Bildt skulle läggas till som namn 33.

- Här har vi en kvinna som drar röster, vad är det för problem med det? sade Ulrica Schenström från Moderatkvinnorna och tyckte att allt inte hade gått rätt till.

Röstades ned

Men partirådet röstade ned det tillägget med 41 röster mot 25.

- De som vill kasta ut mig, utan förklaring, har vunnit, säger Corazza Bildt efter omröstningen och hävdar att det som skett är "större än Anna Maria".

- Jag är inte den enda förloraren, det är demokratin som har förlorat, hävdar hon och kritiserar också partitoppen, på sitt Twitterkonto.

Hon skriver att den kanske största besvikelsen var att "Ulf Kristersson inte ens vågade hälsa på mig." Det har bland annat spritts vidare av hennes man, förre M-ledaren Carl Bildt som talade om Moskvafasoner när listan utan Corazza Bildt föreslogs.

Hon är den enda av partiets tre nuvarande parlamentariker som sökte omval och ville vara med på listan. Men nomineringskommittén sade att Moderaterna har gjort flera riktigt dåliga EU-val på raken och att det nu var dags att byta lag.

- Vi ville ha en total omstart, säger kommitténs ordförande Erik Langby och säger att han och vice ordföranden har haft en sittning med Corazza Bildt om skälen till varför hon inte kunde räkna med en plats.

Har drivit på

Hon har sedan dess drivit på för att få en plats på listan, eller att åtminstone läggas till som ett ytterligare namn och sedan med hjälp av personkryss ta sig uppåt och knipa en plats den vägen. I förra valet, 2014, fick hon flest personkryss av M-kandidaterna.

Tomas Tobé säger att han är mycket hedrad över förstaplaceringen och att han samtidigt förstår den ratade parlamentarikerns besvikelse.

- Men jag ska göra vad jag kan för att ta hennes och andra EU-parlamentarikers erfarenhet med mig, säger Tobé.

Han tror att vägen till ett bättre resultat än i valet 2014 (13 procent av rösterna och ett tapp från fyra till tre mandat) går via satsningar på förslag för ökad brottsbekämpning på EU-nivå, kontrollerad migration och ökad handel.

- Jag tror att det finns ett stort stöd för det hos svenska folket, säger Tobé.