Coronavirus ökar på flera håll i landet. Arkivbild.
Coronavirus ökar på flera håll i landet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset ökar – sex städer sticker ut

Från att knappt ha märkts i avloppsvattnet i början på sommaren ökar nu förekomsten av coronavirus.
En färsk studie från WHO visar samtidigt att covidvaccin har räddat miljontals liv i Europa.

ANNONS
|

Prover som forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tar på avloppsvatten visar en ökning av coronavirus. I Östersund, Gävle, Uppsala, Kalmar, Helsingborg och Göteborg, har viruset ökat mest enligt uppgifter till DN.

Proverna överensstämmer med den bild som finns kring ökningen av viruset, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också är infektionsläkare och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det speglar ganska bra hur mycket covid som cirkulerar. Vi ser också en ökning i bekräftade fall, antal som behöver sjukhusvård och även antal dödsfall efter en covidinfektion, säger han till TT.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik rör det sig om drygt 600 bekräftade fall vecka 31 varav omkring 200 personer behövde sjukhusvård.

ANNONS

Viktigt med test

Snuva, hosta, halsont och lite feber, som en förkylning. Det är de vanligaste symtomen på covid. Men sedan går det över. Därför behöver de allra flesta inte längre vaccineras, enligt Magnus Gisslén.

– Men för de grupper där det finns en risk att bli svårt sjuk är vaccinationerna väldigt viktiga. Befintlig evidens visar tydligt att de som är vaccinerade löper en klart lägre risk att bli svårt sjuka och avlida av infektionen.

Till skillnad från övriga finns det också ett starkt skäl till att dessa personer testar sig vid misstanke om covid.

– Anledningen är att det finns antivirala läkemedel för att minska risken för svår sjukdom för de som verkligen har en ökad risk, säger Magnus Gisslén.

Studie om vaccin

Sammanlagt har vaccinen, enligt en studie från Världshälsoorganisationen (WHO), räddat minst 1,6 miljoner liv i Europa, varav nästan 20 000 i Sverige, skriver Läkemedelsvärlden.

Vaccinationsrekommendationen är två gånger per år för personer över 80 år och de över 65 år med dagligt omsorgsbehov, såsom hemtjänst, enligt Magnus Gisslén.

Regionernas arbete med höstens vaccination kommer att starta i mitten på oktober med en samvaccination av influensavaccinet till personer över 65 år och till personer under 65 år med ökad risk för allvarlig sjukdom. För dessa grupper är en vaccination per år rekommendationen.

ANNONS

För den som är yngre och inte tillhör någon riskgrupp finns det möjlighet att vaccinera sig mot avgift. I övrigt gäller sunt förnuft och att skydda sårbara grupper från att bli smittade, påminner Gisslén.

ANNONS