En enkel sak för många, men enligt uppskattningar lider 2–4 procent av Sveriges befolkning av sprutfobi. Arkivbild.
En enkel sak för många, men enligt uppskattningar lider 2–4 procent av Sveriges befolkning av sprutfobi. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson/TT

Covidvaccineringen - en mardröm för spruträdda

Flera hundra tusen svenskar uppskattas lida av sprut- och blodfobi. För dem är de planerade vaccinationerna något skräckfyllt, och många söker nu hjälp mot sina problem för att kunna ta sprutorna.

ANNONS

Rädsla eller fobi för sprutor kan leda till att människor begränsar sina liv. En del undviker att uppsöka vård om det är risk att få sprutor, även om det är nödvändigt. I andra fall handlar det om att man väljer bort till exempel resmål som kräver vaccinationer.

Om rädslan är så stark att man faktiskt undviker saker som man vill eller bör göra, så kan det vara läge att söka hjälp, säger psykologen Sebastian Senning, som bland annat arbetar med spruträdda inom tandvården.

Nu när vaccinationerna mot coronaviruset är i full gång har betydligt fler än vanligt sökt hjälp hos honom och hans kollegor på Psykologteamet i Göteborg.

ANNONS

– Varenda dag rapporteras det om vaccinationer. Du överrumplas med bilder på sprutor och det står skyltar på gatan om vaccin. Har man en fobi för något så vill man undvika allt som påminner om det på alla sätt man kan, så det är klart att omvärlden just nu är mycket mer triggande, säger Sebastian Senning.

Risk för svimning

Det finns många grader av sprut- och blodfobi, och det är inte helt ovanligt att patienter svimmar. Då kan det vara viktigt att kunna ligga ned för att ta en spruta för att inte riskera att ramla och slå sig. Att den tiden finns nu är inte alldeles självklart.

– Det är en skitdålig situation för dem som är rädda, som vill ha mycket information, vill ha trygghet och veta exakt hur och när och var, och som vill få se hur det ser ut i förväg.

Och just situationer med vaccinationer på löpande band kan i en del fall ha varit början på en rädsla eller fobi.

– Väldigt många som har jobbiga upplevelser från förr har det just från när man får vaccin i klassen. Alla står och väntar på sin tur och man hinner bygga upp en stress. Kanske någon före kommer ut och gråter, någon har fått ont ... Då kommer du att vara mycket mer otrygg från start och då är det större risk att det blir en dålig upplevelse.

ANNONS

God prognos

Men går det då att bota sprutfobi? Ja, det finns en väldigt god prognos att bli hjälpt, säger Sebastian Senning.

– Vi använder oss av KBT-behandling som är den mest beprövade metoden vid fobier. Och då är det en väldigt stor del som får tydlig symtomlindring och där majoriteten inte längre uppfyller kriterierna för diagnos.

Han och hans kollegor har gjort en serie självhjälpsvideor och lagt upp på Youtube för de som på egen hand vill arbeta med sin sprutfobi. Den behandlingen kan inte vara lika följsam som en bra terapeut, men kan ändå hjälpa många, säger han.

Kommunicera tydligt

För den som gruvar sig men ska vaccinera sig bör se till att kommunicera tydligt till vårdpersonalen hur man upplever situationen och vad som behövs för att det ska kännas så tryggt som möjligt. Kanske kan det gå att få komma när det är mindre folk där eller komma i förväg och titta hur det ser ut?

Andra hjälpsamma strategier kan vara att distrahera sig med musik och köpa smärtlindrande plåster som kan sättas på armen en dryg timme innan det är dags, säger Sebastian Senning.

– Det bedövar huden, det ger en väldigt god smärtlindring och kan lugna den som ska ta sprutan.

ANNONS

Fakta: Fem tips mot spruträdsla

1. Berätta för vårdpersonalen att du är rädd eller känner ett obehag i situationen. Be om stöd eller extra tid, en förstående omgivning kan minska stressen.

2. Be att få ligga ner om du känner dig yr eller svimfärdig.

3. Använd bedövande kräm eller plåster för att sticket ska göra mindre ont. Finns receptfritt på apotek och stryks eller sätts på huden där sticket ska ske.

4. Distrahera dig själv när du får sticket genom att till exempel titta bort, lyssna på musik i hörlurar eller försöka tänka på något annat.

5. Påminn dig själv om att du inte är i någon livshotande situation – även om det kan kännas så.

Källor: Vårdguiden och Doktor 24

ANNONS