Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den offentliga sjukvården i Sverige kan inte erbjuda vaccin mot den typ av influensa som nu är i omlopp. Arkiv.

Dåligt skydd med årets influensavaccin

Influensan är här. Men årets influensavaccin ger inte tillräckligt skydd mot en av de influensastammar som dominerat – B-yamagata – rapporterar SR Ekot. Det betyder inte att fler kommer att bli sjuka.

- Nej, det tror jag inte, för när influensa B dominerar brukar det bli en mildare epidemi, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SR.

Världshälsoorganisationen (WHO) försöker varje år förutspå vilken form av influensa som kommer spridas. Och vanligtvis slutar det i tre vaccin, två som stoppar influensa av A-typ och en av B-typ. Landstingen upphandlar sedan vaccinen som tagits fram, något som görs redan i februari-mars.

I år har dock WHO satsat på fel B-stam, vilket har haft konsekvenser på fler platser i Europa. I Tyskland uppges hälften av alla rapporterade influensor vara av typen B-yamagata.

Det finns vaccin som skyddar mot den här influensastammen, såväl för vuxna som för barn i riskgruppen. Men för vuxna finns bara den här typen av vaccin tillgängliga hos privata vaccinationscentraler.

- Det finns privata vaccinatörer som har tagit vaccin som innehåller alla fyra stammarna. Det började bli tillgängligt i Sverige under hösten. Så då får man vända sig till privata vaccinatörer och höra om de har vaccin som innehåller alla fyra komponenterna, säger Mia Brytting till Ekot.