Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer inte att gå igenom riksdagen. Arkivbild.

Dödfött förslag om vinster men andra på väg

Förslaget om ett vinsttak i välfärden kommer inte att gå igenom riksdagen. Såväl Allianspartierna som Sverigedemokraterna säger nej. En majoritet av väljarna är motståndare till alltför vidlyftiga vinstuttag i välfärdssektorn, men om det blir en valfråga återstår att se.

Förslaget om vinstbegränsningar var ett villkor från Vänsterpartiet för budgetsamarbete med regeringen. Och eftersom de borgerliga krävde att Vänsterpartiet skulle utgöra en del av regeringsunderlaget, har leveransen av förslaget utgjort en förutsättning för den rödgröna regeringen under mandatperioden.

SD svängt

Vänsterpartiet satsade hårt i förra valet på att stoppa vinster i välfärden. Det gick sådär. Nu går man i stället med på ett förslag som begränsar vinsterna. Det ska vara möjligt att få marknadsmässig avkastning, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S). Kanske kan en sån modifierad modell locka en och annan borgerlig väljare som vill se begränsningar av vinstuttagen över till Socialdemokraterna. Framför allt riktar socialdemokraterna in sig på väljare som gått till SD, som tidigare var för att begränsa vinsterna men som nu svängt.

Andra förslag

Samtidigt som lagförslaget kommer att röstas ned kommer andra förslag som syftar till att garantera kvaliteten och långsiktigheten i privata välfärdsbolag att passera riksdagen. Regeringen har redan lagt en lagrådsremiss utifrån Alliansregeringens utredning om hårdare tillstånds- och ägarprövning, som ska garantera seriösa och långsiktiga ägare.

Regeringen kommer också att lägga ett förslag om att undanta ideella företag och stiftelser från vinstbegränsningen, även det något som får stöd.

Och en uppgörelse över blockgränsen i denna infekterade fråga är vad Socialdemokraterna egentligen vill ha. Att fredagens förslag inte går igenom riksdagen är regeringen sannolikt bara tacksam för.