Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hemtjänstföretaget tjänade miljoner på att lämna felaktiga uppgifter till myndigheter om sina anställda och brukares hälsa och vårdbehov. Arkivbild.

Döms för hemtjänstbedrägeri i miljonklassen

Ett privat hemtjänstföretag lämnade falska uppgifter om flera av sina brukares hälsa och behov av vård till Södertälje kommun, som betalade ut ersättning för hemtjänst som i de flesta fall aldrig utfördes. Nu döms 20 personer av Svea hovrätt för bedrägeribrottslighet, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Hemtjänstföretagets verksamhetschef får skärpt straff, fyra års fängelse, till skillnad från de tre år och fyra månader som dömdes ut i tingsrätten. Ytterligare en anställd döms till fängelse i två år. För de övriga blir påföljden villkorlig dom, i de flesta fall förenat med böter.

Bedrägerierna har också riktat sig mot Arbetsförmedlingen. Detta genom att företaget ansökt om, och beviljats, nystartsbidrag genom att oriktigt hävda att de anställt arbetslösa personer.

Totalt bedöms bedrägerierna gett ett brottsutbyte på cirka fem miljoner kronor. De dömda ska betala ett skadestånd som i princip motsvarar den summan till kommunen och Arbetsförmedlingen.