De två männens bolag lurade äldre människor att köpa el- och telefonabonnemang via telefon. Arkivbild.
De två männens bolag lurade äldre människor att köpa el- och telefonabonnemang via telefon. Arkivbild.

Döms för telefonbluff mot äldre

Två män i Karlstad riktade in sig på att lura äldre människor att köpa el- och telefonabonnemang. Nu döms de för flera överträdelser av bland annat marknadsföringslagen.

ANNONS
|

Männen tog betalt för tjänster som de äldre inte hade beställt, tog ut olagliga extraavgifter och ringde upp personer som var registrerade i nix-registret. I domarna mot männen beskrivs hur säljarna i bolagen fortsatte försöka övertala och tjata på de äldre, när de försökte avsluta samtalen.

"Det är upprörande att höra hur säljarna har gått på de äldre. Många har inte kunnat freda sig, de har bett att få avsluta samtalet, men säljaren har bara fortsatt att pressa på. Trots att de uppringda inte har beställt något abonnemang har de fått en faktura på posten", säger Carolina Andersson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Den 34-årige huvudmannen var aktiv i både Svenska Elbolaget Försäljning AB, som under processens gång satts i konkurs, och i Svenska Telebolaget AB, som nu döms för överträdelser av bland annat marknadsföringslagen.

De två bolagen döms till att betala marknadsstörningsavgifter på sammanlagt 470000 kronor. De två männen påläggs även personligen ett antal restriktioner vad gäller försäljning. Om de bryts i framtiden riskerar männen vite på flera miljoner kronor vardera.

- Just vad gäller oseriös telefonförsäljning så har vi sett att många startar upp ett nytt bolag och gör samma sak igen efter att det första bolaget satts i konkurs. Nu är de här domarna utformade så att de inte kan göra samma sak igen utan att riskera vite. Det är viktigt för att få stopp på dem, säger Carolina Andersson till TT.

TT
ANNONS