Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Länsstyrelsen på Gotland vill inte se några vildsvin på ön. Arkivbild.

Dött vildsvin på Gotland förbryllar

Länsstyrelsen uppmanar boende på Gotland att höra av sig om de upptäcker misstänkta vildsvin. I fredags påträffades ett dött vildsvin i Dalhem på Gotland. Det har fått myndigheten att reagera.

- Vildsvinet är inte en naturligt förekommande art på Gotland, säger Mimmi Skog, handläggare på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen på Gotland.

Exakt hur det döda vildsvinet kommit till Gotland är oklart. Enligt Mimmi Skog skulle det kunna handla om en otillåten utsättning.

- Det lokala jägarförbundet här på ön uttryckte skepsis kring att det här vildsvinet skulle vara en del av en inhemsk population.

Vildsvin riskerar att ställa till problem för gotlänningarna. Inte minst vad gäller jordbruket, säger Mimmi Skog. Svinet har skapat bekymmer runtom i landet. På nationell nivå står vildsvinen för skadekostnader på 600 miljoner kronor årligen för lantbrukarna, enligt siffror som Sveriges lantbruksuniversitet publicerade 2016.

På Gotland hoppas man att allmänhetens iakttagelser ska hjälpa länsstyrelsen att ta itu med de svin som eventuellt finns på ön.

- Vi vill gärna att observationerna är så konkreta som möjligt. Det bästa är om man kan fotografera om man till exempel har hittat ett spår efter misstänkt vildsvin. säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.