Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dadgostar: Vi kommer att rösta för att fälla Löfven

Vänsterpartiet avvisar regeringens bud om en förhandling mellan bostadsmarknadens parter.
För att V ska ändra sig måste regeringen stryka punkt 44 i januariavtalet, är budskapet.
– Om regeringen drar bort marknadshyrorna kommer vi inte att rösta rött i morgon, säger Nooshi Dadgostar, partiledare (V).

Positionerna är just nu mycket låsta och misstroendehotet hänger alltjämt över statsminister Stefan Löfven och hans ministrar.

Hittar man inte en lösning före klockan tio på måndagen talar det mesta för att regeringen faller i omröstningen då M, KD och SD också deklarerat att man ska rösta emot statsministern. Regeringen föreslår att bostadsmarknadens parter, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Allmännyttan, ska få förhandla och själva försöka hitta en lösning före första september. Om man misslyckas ska januariavtalets punkt 44 ligga till grund för förändring av hyressättningen.

Kräver att punkten slopas

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) meddelar att man avvisar regeringens bud om förhandlingar på bostadsmarknaden. Bild: Christine Olsson/TT
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar (V) meddelar att man avvisar regeringens bud om förhandlingar på bostadsmarknaden. Bild: Christine Olsson/TT

Det är dock inte ett besked som Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är nöjd med. Hon vägrar vika sig och menar att V fram till nu visat en ”övermänsklig kompromissvilja” men utan att få något för det.

– Det vi vill är att Stefan Löfven släpper frågan om marknadshyror, då kommer vi återfå förtroendet för statsministern, säger hon.

Dadgostar ser inte den partslösning som regeringen presenterat som seriös. Hon anser att den skulle göra hyresgästernas företrädare, Hyresgästföreningen, till gisslan, då utgången av sådana förhandlingar måste bli fri hyressättning. Något som tidigare på söndagen motsades av både Stefan Löfven och C-ledaren Annie Lööf.

– Hyresgästernas representanter får förhandla med pistolen mot tinningen. Det här är inte ett seriöst menat bud, säger Dadgostar.

Källor inom Vänsterpartiet som GP talat med menar att det hårdnackade motståndet kan förklaras av att V nu är i ett ”nu eller aldrig-läge”. Det är just nu V har möjlighet att samla en majoritet mot regeringen tillsammans med högerpartierna, resonerar man. Drar man sig ur kommer V inte ha någon möjlighet att fälla regeringen om förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter inte skulle falla väl ut efter sommaren.

Lööf: Argumenten håller inte

Annie Lööf ger inte mycket för Dadgostars uttalanden. Hon pekar på att den tidigare tvisten om arbetsrätten, LAS, löstes ut genom förhandlingar mellan parterna. På Twitter skriver hon:

– Dadgostars argument håller inte, V framförde samma kritik mot den statliga utredningen vid LAS. Då tog parterna ett brett ansvar och gjorde upp - PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal tog ansvar och landade i en bred uppgörelse. Nu får parterna möjlighet att göra upp.

Vill se ny S-regering

Om regeringen faller i måndagens omröstning hoppas Nooshi Dadgostar att det ska leda till att en ny S-ledd regering återkommer – utan förslaget om marknadshyror.

Stefan Löfven har då två alternativ - nya talmansrundor för att få fram en regering eller ett extraval som måste hållas inom tre månader.