Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) meddelar att regeringen inte kommer att höja dagersättningen på 71 kronor för ukrainska flyktingar. Arkivbild.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) meddelar att regeringen inte kommer att höja dagersättningen på 71 kronor för ukrainska flyktingar. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Dagersättning höjs inte för ukrainska flyktingar

Regeringen höjer inte dagersättningen för ukrainska flyktingar. I stället ses en snabbare folkbokföring som en mer träffsäker åtgärd, rapporterar Ekot.

ANNONS

– Höjd dagersättning svarar inte alls mot de behov som ukrainarna själva framhållit. Det handlar inte minst om sjukvård, insatser från Arbetsförmedlingen och också behovet av bank-id för att kunna sköta sin vardag, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till TT.

Ersättningen förblir alltså 71 kronor om dagen. Regeringen ska i stället arbeta för att personer med tillfälligt skydd ska kunna folkbokföras tidigare.

– Det är för att de ska få tillgång till alla de här delarna, säger Malmer Stenergard.

Enligt henne är regeringens huvudsakliga mål att få ukrainarna i arbete. Men de som inte arbetar kommer som folkbokförda kunna få försörjningsstöd.

ANNONS

– Och då pratar vi helt andra nivåer än dagens dagersättning. Sammantaget blir det ett mycket bättre skydd, säger hon.

Hur och när folkbokföringsändringen ska ske är oklart.

ANNONS