Finansminister Mikael Damberg och statsminister Magdalena Andersson tas emot av Peter Kärnström, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, under besök i Gävle.
Finansminister Mikael Damberg och statsminister Magdalena Andersson tas emot av Peter Kärnström, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, under besök i Gävle. Bild: Pontus Lundahl/TT

Damberg: Måste kunna säkra budgeten

Den som vill bli statsminister bör ha säkrat stöd för de budgetar han eller hon ska lägga fram för att få jobbet, anser Moderaterna som kräver ett handslag med S.
– Det måste finnas ett samarbete som säkrar budgetar över tid, svarar finansminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

"Som ett första steg vore det rimligt att vi och S var överens om det här. Det borde finnas ett tydligt handslag mellan mig och Damberg om detta. Kan han ta i hand på att en regering bör säkra stöd för sin budget?" skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar med adress finansministern Mikael Damberg (S).

Hon skriver med anledning av att M lämnar synpunkter till regeringen om vad den aviserade utredningen om budgetprocessen bör ha fokus på.

"Den bör avgå"

En regering som förlorar en budgetomröstning bör inte heller kunna klamra sig kvar, den bör avgå, anser M.

Finansminister Mikael Damberg (S) anser att det behövs en mer ordnad budgetprocess nästa mandatperiod.

ANNONS

– Jag tycker definitivt att det måste finnas ett samarbete som säkrar budgetar över tid. Därför vill vi också strama upp budgetprocessen. Under pandemin tog sig riksdagen friheten att skapa utbudskoalitioner utan att finansiera det, säger han.

Regeringen har lagt en rad extra ändringsbudgetar under mandatperioden, samtidigt som man fått regera på oppositionens budget. Så kan det inte vara i fyra år till, säger Damberg.

– Jag tror inte att man kan regera Sverige då.

Han utesluter inte att budgetsamarbeta med Moderaterna efter valet i en orolig tid.

– Jag stänger inte den dörren.

Ny kommitté

Regeringen flaggade i juni för att den vill tillsätta en kommitté som ska se över budgetprocessen men det kommer att ta år före det att den kan leverera förslag.

Därför vill Moderaterna ha med sig S på en preliminär överenskommelse, ett handslag, för att kunna styra bort från de senaste årens röriga budgethantering.

Att göra det före valet är dock uteslutet, enligt Damberg.

– Vi kan inte hålla på med det innan valet, men efter valet. Vi måste ha gemensamma spelregler, säger han.

Moderaterna ser framför sig att handslaget kan följas av konkreta ändringar i regeringsformen (en av Sveriges grundlagar) eller riksdagsordningen. Ändringar som går ut på att talmannen på förhand ska ta hänsyn till vilka möjligheter en tänkt statsminister har att få igenom budgeten samt att en statsminister ska avgå om han eller hon förlorar en budgetomröstning.

ANNONS
ANNONS