Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Damberg ska "rivstarta" rättspolitiken

Det ska bli en rivstart med lagförslag under våren, lovar den nye inrikesministern Mikael Damberg (S), som byter näringspolitik mot blåljusfrågor.

- Jag utlovar fyra skarpa lagstiftningsförslag på bordet under våren som kommer att ge säkerhetspolisen och polisen bättre verktyg för att ingripa mot organiserad brottslighet och att förebygga terrorism, säger Damberg som har varit näringsminister sedan 2014.

De fyra lagförslagen som ska komma under våren är förslag som, åtminstone några av dem, har legat på lut länge men som regeringen inte har levererat. Både rikspolischefen och Säpochefen har sagt att de har väntat länge nog att och att det är lagändringar som verkligen behövs i arbetet mot brott och terrorverksamhet.

De fyra förslagen rör polisens möjligheter att få trafikdata från mobil- och bredbandsbolag, om signalspaning, hemlig dataavläsning samt att samröre med terroristorganisationer kriminaliseras.

Damberg säger att han är "hedrad och beslutsam" över att få ta sig an allt från polisfrågor till den "otrygghet som begränsar mäns och kvinnors liv och frihet".

- Jag känner mig redo till 120 procent, säger Damberg.

Han tar nu över de frågor som Anders Ygeman hade som inrikesminister före det att denne avgick som en följd av IT-skandalen på Transportstyrelsen 2017.