Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I Danmark har polisen sedan 2004 möjlighet att tillfälligt besluta om visitationszoner i avgränsade områden. Arkivbild.

Danska visitationszoner intresserar i Sverige

Sedan i juli kan Köpenhamnspolisen i två stora områden i staden visitera vem som helst, utan misstanke om brott. Justitieminister Morgan Johansson (S) följer det danska exemplet med intresse och utesluter inte något liknande i Sverige.

- Vad jag har förstått har metoden varit effektiv i Danmark, så jag ser fram emot utvärderingen av det och stänger inga dörrar, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Hittills i sommar har 870 personer visiterats i Köpenhamnsstadsdelen Nørrebro. Inga skjutvapen har hittats, men Torben Svarre, polisinspektör på avdelningen för organiserad brottslighet vid Köpenhamnspolisen, är övertygad om att risken för att bli visiterad gör att många gängkriminella undviker att gå omkring beväpnade i visitationszonerna.

- De som möter en fiende på gatan i de här zonerna har ingen pistol på sig, och därför blir det inga spontana skjutningar, säger han till tv-kanalen.

I Danmark har polisen sedan 2004 denna möjlighet att tillfälligt besluta om visitationszoner i avgränsade områden. Malmös biträdande polisområdeschef Mats Karlsson tycker att det finns ett integritetsproblem med att vem som helst kan bli visiterad, men anser att metoden skulle kunna vara användbar vid till exempel högriskmatcher, för att få bort vapen och pyroteknik.

Enligt polisens siffror, som SVT Nyheter har tagit del av, har det skett 178 skjutningar i Sverige från januari till och med juli i år. Antalet döda var 25 och skadade 73.