Paret Joanna Svensson Josefsson och Per Josefsson på gågatan i Skurup.
Paret Joanna Svensson Josefsson och Per Josefsson på gågatan i Skurup. Bild: Johan Nilsson/TT

Delade meningar om politikernas slöjförbud

Slöja i skolan – eller inte? Bland de Skurupsbor som hört talas om slöjförbudet som politikerna röstade igenom innan jul går åsikterna isär. Och som "snackis" verkar förbudet vara större utanför kommunens gränser.

ANNONS

– Jag vet ingenting om det, svarar Skurupsbon Florenta Savoiu när TT frågar henne om ett förbud det talats en del om sista tiden.

Innan hon kliver på tåget mot Malmö tar hon sig ändå tid att fundera kring det.

– Jag tycker att man ska anpassa sig till traditioner och regler i det land som man valt att bo i.

Diskuterat grundligt

Men bland de som väntar på morgontågen i den skånska kommunen råder det delade meningar om slöjan.

– Jag tycker det är upp till var och en att bära slöja eller inte, säger Angelika Carlsson som står på perrongen mittemot.

ANNONS

Nyheten som slöjförbudet i Skurup har spridits som en löpeld – till och med utanför landets gränser. Danmarks största dagstidning har skrivit, och holländsk tv har varit här. Skurups kommunpolitiker har lagt tid på att diskutera slöjan grundligt. Samtidigt är det få kvinnor som bär slöja ute på gatorna en förmiddag i mitten av februari i centrala Skurup.

"Bestämma själva"

Paret Joanna Svensson Josefsson och Per Josefsson stannar till utanför en mataffär och resonerar kring förbud när TT frågar.

– Det är väl en tolkningsfråga hur man ska ställa sig, säger Per Josefsson.

– För mig spelar det ingen roll egentligen, de får bestämma själva. Men om jag varit i deras ställe, de som bär slöja, så kanske jag tänkt på annat sätt, säger Joanna Svensson Josefsson.

TT: Är det här med slöja en stor fråga för Skurupsborna?

– Jag vet inte. Vi är ett multikulti-samhälle, så jag vill inte stöta mig med någon. Min inställning är att var och en själv får välja hur de klär sig.

– Jag tror att vi i västerlandet kanske har fokuserat på att slöjan innebär något negativt – att det symboliserar en viss inställning. Men det kan vara fel, det vet bara de som bär slöjan, fyller Per Josefsson i.

ANNONS

Anna Karolina Eriksson/TT

Angelika Carlsson på perrongen på stationen i Skurup.
Angelika Carlsson på perrongen på stationen i Skurup. Bild: Johan Nilsson/TT
Hur stor är frågan om slöjan i Skurups kommun?
Hur stor är frågan om slöjan i Skurups kommun? Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS