Illustration av det nya coronaviruset, sars-cov-2.

Det här vet vi om immunitet mot coronaviruset

Fler och fler svenskar har redan haft covid-19. Många med lindriga symptom. Blir man immun efter att ha varit sjuk i covid-19? Och när får alla testa om man haft viruset? TT har listat svaren på några av de vanligaste frågorna om immunitet

ANNONS

Blir man immun om man har testats positiv för corona?

Coronaviruset sars-cov-2 är ett nytt virus och man känner inte till immunitetens omfattning eller varaktighet ännu. Folkhälsomyndigheten bedömer att man troligen inte kan smittas igen under samma säsong.

Tester och kunskapsinsamling pågår för att ta reda på mer.

Två apor som i ett test infekterats med coronaviruset blev inte sjuka när man, 28 dagar efter att de tillfrisknat, försökte smitta dem en andra gång. En av aporna avlivades och obducerades men inget virus påvisades.

"Denna studie indikerar att aporna fått en skyddande immunitet genom sin första infektion", skriver Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, i en rapport om antikroppssvar och immunitet som gavs ut 4 maj.

ANNONS

Varför kan inte alla få testa om man haft viruset?

I dagsläget finns inga antikroppstester som kan rekommenderas till allmänheten, enligt Folkhälsomyndigheten. Testerna är inte säkra nog att använda på individnivå än, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Storskaliga antikroppstester som visar om personer har smittats av coronaviruset planeras i Sverige. Men det krävs säkra test vilket är under utveckling och inte ligger långt bort, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det finns ett antal utvecklade här, eller något enstaka i alla fall i vårt land, och en del som börjar rapporteras från andra länder i Europa. Så vi räknar nog med att inom de närmaste månaderna eller veckorna så börjar vi titta på det, sade generaldirektören Johan Carlson den 30 april.

Hur många är immuna nu i Sverige?

Det är svårt att säga. I Stockholm, som är en av de hårdast drabbade regionerna och där flest tester och modelleringar gjorts, har Folkhälsomyndigheten uppskattat att runt en fjärdel av befolkningen ska ha smittats i början av maj.

Antikroppstester av enskilda aktörer har utförts i Sverige och tester från KTH visade att tio procent av runt 450 människor som testats slumpvis i påskas hade antikroppar.

På Danderyds sjukhus testades i april runt 530 testade medarbetare. 20 procent av dem bar på antikroppar.

ANNONS

Om man tillfrisknat efter att ha testat positiv för coronaviruset – kan man leva som vanligt då?

– Vi har inte riktigt landat i om man ska kunna bete sig annorlunda då, men det är klart att det är mycket mindre sannolikhet att du då bär på smittan igen. Det är lite svårt att säga. Sedan har det ett symbolvärde att vi alla ska hjälpas åt. Om några börjar trängas på uteserveringar är det svårt att veta att just den personen har haft smittan, och så vidare, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till TT i slutet av april.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock på sin hemsida alla att följa de råd och rekommendationer som gäller, med hänvisning till osäkerheten kring hur stark och lång immuniteten är.

Vad krävs för att uppnå flockimmunitet?

En flockimmunitet uppstår när en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun (antingen genom vaccin eller tidigare smitta). Då får viruset svårt att hitta nya smittvägar, varpå smittspridningen börjar klinga av.

Smittsamheten för coronaviruset beräknas vara att en smittad person i snitt smittar 2,5 personer. Beräknat utifrån det måste runt 60 procent av befolkningen vara immun innan smittspridningen av coronaviruset avtar spontant, förutsatt att det beräknade värdet för smittsamheten stämmer, samt att en infektion leder till immunitet.

ANNONS

Anna Hansson/TT

ANNONS