Det är viktigt att sköta diabetesmedicineringen för att inte öka risken att bli infekterad. Arkivbild.
Det är viktigt att sköta diabetesmedicineringen för att inte öka risken att bli infekterad. Arkivbild. Bild: Rick Bowmer/TT

Diabetes ingen tydlig riskfaktor vid covid-19

Det är oklart om diabetiker är extra känsliga för det nya coronaviruset. Rådet är att diskutera med sin läkare – och fundera över hur man brukar reagera vid andra luftvägsinfektioner.

ANNONS

En stor andel av de personer som vårdas för den nya virussjukdomen covid-19 är diabetiker. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte klarlagt att diabetes verkligen utgör en riskfaktor.

– Man måste komma ihåg att det här är ett väldigt vanligt tillstånd, så det innebär absolut inte att man som individ med diabetes har speciellt mycket högre risk än vem som helst, säger Anders Tegnell.

– Det vi säger är att åldern är viktigast, det är extremt tydligt. För de övriga får vi nog säga som det är, att vi vet inte riktigt. Det bästa man kan göra är att diskutera med läkaren man brukar ha kontakt med och tänka på hur det har varit tidigare då man haft luftvägsinfektioner, om man blivit jättesjuk eller inte, tillägger han.

ANNONS

Det är sedan tidigare känt att diabetes som inte är välmedicinerad ökar risken för infektioner. Enligt Anders Tegnell är det dock ett mycket litet problem för svenska patienter, eftersom de överlag är mycket bra på att ta hand om sin sjukdom.

Men covid-19 kan ändå få besvärliga konsekvenser för diabetiker. Petra Rizvi, som är kommunikatör vid Diabetesförbundet, påpekar att det kan vara svårt att behålla ett stabilt blodsocker för den som blir smittad – som vid alla typer av infektioner och influensor.

– Det gäller framför allt för personer med typ 1-diabetes. De som har typ 2-diabetes har ju en egen insulinproduktion som hjälper till att hålla nivån. Men det är väldigt individuellt och risken måste som alltid bedömas från person till person, säger Petra Rizvi.

Jörn Spolander/TT

Vid typ 1-diabetes har de celler som producerar insulin dött, vilket resulterar i att kroppen inte får tillräckligt med insulin, vilket gör att blodet får för mycket socker. Sjukdomen bryter vanligtvis ut före 35 års ålder.

Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin. Sjukdomen bryter vanligtvis ut i vuxen ålder.

För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.

För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmåga, kramper och medvetslöshet.

Källa: 1177 Vårdguiden samt Skånes universitetssjukhus

ANNONS