Rossana Dinamarca tänker inte kandidera till posten som ny partiordförande för Vänsterpartiet.
Rossana Dinamarca tänker inte kandidera till posten som ny partiordförande för Vänsterpartiet. Bild: Stefan Bennhage

Dinamarca kandiderar inte till ny V-ledare

Den tidigare partitoppen Rossana Dinamarca från Trollhättan tänker inte kandidera till posten som ny ordförande för Vänsterpartiet. "De senaste dagarna har jag också återigen känt av det hårda klimatet som rådde internt inför förra partiledarvalet. Det kommer jag inte utsätta mig för igen", skriver hon på Facebook.

ANNONS
|

Efter att Jonas Sjöstedt tidigare i januari meddelade att han inte tänker ställa upp för omval som partiordförande under Vänsterpartiets kongress i maj har den tidigare partitoppen Rossana Dinamarca varit ett av de namn som nämnts som en tänkbar ersättare.

LÄS MER:Jonas Sjöstedt avgår som partiledare

Dinamarca har tidigare varit vice ordförande i Vänsterpartiets styrelse och satt i riksdagen mellan 2002 och 2018.

Hon har tidigare varit aktuell för att leda Vänsterpartiet då hon 2012 utmanade Jonas Sjöstedt när den tidigare partiledaren Lars Ohly skulle ersättas.

Någon ny satsning på att leda Vänsterpartiet kommer det dock inte att bli.

"Jag har varit med i Vänsterpartiet i snart 30 år och tycker mig känna mitt parti bra. Jag vill föra partiet mot en tydligare vänsterposition, men känner inte att det finns tillräckligt stöd för det. De senaste dagarna har jag också återigen känt av det hårda klimatet som rådde internt inför förra partiledarvalet. Det kommer jag inte utsätta mig för igen.", skriver Rossana Dinamarca på Facebook.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg ser gärna en mer radikal partiledare

Istället lyfter Dinamarca fram två andra tänkbara alternativ för att ersätta Jonas Sjöstedt.

"Jag tror på en öppen process och det finns flera starka personer som kan komma fram och bli kända för flertalet i den processen. Ida Legnemark och Tamara Spiric är två handlingskraftiga och framgångsrika visionärer, som jag tror vore fantastiska som ledare", skriver Dinamarca.

LÄS MER:Kvinnor i täten när Sjöstedt ska ersättas

Hon uppmanar också partiets medlemmar att vara stöttande mot varandra under processen när en ny ledare för partiet ska väljas.

"För att denna process ska bli bra så behöver folk tänka på att vara respektfulla och stöttande mot varandra och påminna sig om att fienden inte finns bland oss."

Rosanna Dinamarca, som så sent för någon vecka sedan utsattes för bluffuppgifter om att hon tänkte kandidera till ny partiordförande, bekräftar det hon skriver på Facebook i en intervju med Sveriges Radio.

LÄS MER:Rossana Dinamarca utsatt för bluffuppgifter

På frågan om beskedet om att hon inte tänker att kandidera är definitivt svarar hon:

– Det är ett definitivt besked.

ANNONS