Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enligt förvaltningsrätten i Malmö har Staffanstorp ansvar för den utplacerade familjen trots att etableringstiden löpt ut. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Enligt förvaltningsrätten i Malmö har Staffanstorp ansvar för den utplacerade familjen trots att etableringstiden löpt ut. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Dom ger Staffanstorp ansvar för hemlös familj

När den nyanlända familjens etableringstid på två år löpt ut stod de plötsligt utan hem. Bostadskontraktet, som hemkommunen Staffanstorp ordnat i Malmö, sades upp – och när familjen sökte hjälp tog det stopp.
Men enligt förvaltningsrätten har Staffanstorp fortsätt ansvar, rapporterar P4 Malmöhus.

Staffanstorp har hävdat att man inte har ett ansvar då familjen aldrig bott där, och har istället hänvisat familjen att söka hjälp i Malmö.

Men familjen överklagade direkt, och rätten är på deras sida. Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till radion att familjen visserligen aldrig bott i Staffanstorp men att kommunen trots det varit bosättningskommun under etableringstiden enligt regelverket.

Familjen anvisades till Staffanstorp i december 2017 i enligt med bosättningslagen. Sedan dess har kommunen ordnat tillfälliga bostäder åt dem i totalt tre olika kommuner. Domen ger inte automatiskt familjen rätt till ny bostad, däremot måste Staffanstorp pröva familjens ansökan.

Staffanstorps kommun kommer enligt radion att överklaga domen.

Bosättningslagen, som infördes i mars 2016, ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner. En kommun blir då skyldig att erbjuda tak över huvudet.

En del kommuner har ordnat bostäder åt de nyanlända i andra kommuner, med hänvisning till bostadsbrist.

Hur länge åtagandet om bostad gäller slår lagen dock inte fast. Kommuner har därför gjort olika tolkningar.

En del har beslutat att säga upp nyanländas tillfälliga bostadskontrakt efter två år, när den så kallade etableringstiden (som erbjuds nyanlända som aktivt deltar i en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen) löpt ut.

I flera kommuner erbjuds nyanlända som riskerar att bli bostadslösa hjälp och stöd för att försöka hitta en egen permanent bostad i andra kommuner.

Källor: Lidingö kommun, Bosättningslagen (2016:38) , Hem och Hyra , Sveriges Allmännytta och Migrationsinfo