Regalierna, före stölden.
Regalierna, före stölden.

Domkyrkostölden dag för dag

Stulna kungakronor, flyktvägar via vattnet och blodiga glasskärvor. Detaljerna kring de stulna begravningsregalierna i Strängnäs domkyrka kan lätt misstas för en Kalle Blomkvist-bok. Vi reder ut vad som egentligen har hänt.

ANNONS
|

31 juli 2018

Vid lunchtid genomförs en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka. Två rånare åker iväg i en motorbåt strax nedanför kyrkan. Polisen inleder en jakt både till sjöss och via luften.

Bytet? Karl IX:s och hans fru drottning Kristinas begravningsregalier. Närmare bestämt hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan.

Karl IX:s kungakrona är gjord i guld och utsmyckad med bergkristall, silver, emalj och pärlor. Drottningens krona är i guld och svart emalj, men utan stenar. De har ett högt värde och anses av experter vara av mycket hög konstnärlig kvalitet.

ANNONS

13 september 2018

En 21-årig man från en kommun i Stockholms län anhålls misstänkt för stölden. Han häktas sedan på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Mannen nekar.

17 januari 2019

Åtalet mot den häktade mannen, som nu hunnit fylla 22, väcks.

30 januari 2019

Rättegången inleds i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren Isabelle Bjursten går bland annat igenom en teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.

I polisförhör har den åtalade konsekvent vägrat svara på frågor om vilka andra som kan vara inblandade. Han säger att han var i Strängnäs för att leverera en stulen cykel, ovetande om att den skulle användas som flyktfordon.

Han medger att han har stulit den båt som åklagarna hävdar att tjuvarna använde. 22-åringen säger dock att han inte visste att båten skulle användas vid domkyrkokuppen.

31 januari 2019

22-åringen säger vid rättegången att han inte kände till kuppen – och att han inte ens vet vad en domkyrka är. Han säger att han fick i uppdrag att stjäla cyklar till en annan person. När han lämnade en av cyklarna ville denne person även ha en båt, och eftersom 22-åringen redan hade stulit en båt så sålde han den också. Han vägrar svara på frågor om vem eller vilka han sålt föremålen till.

ANNONS

Han säger att han gick in i domkyrkan för att han hörde en smäll.

- Jag ser att montern är sönderslagen och ser den här guldiga staven, men jag blir typ girig och går fram. Jag har tidigare sagt att jag inte försökte ta den, men jag försökte ta den, säger han.

Han påstår att han skar sig i handen, och att han blödde ganska kraftigt.

5 februari 2019

Rättegången avbryts klockan 9 av ett glädjebesked – regalierna ser ut att ha hittats.

- De anträffades ovanpå en soptunna i Åkersberga klockan ett i natt av en väktare som larmade polis, säger Christer Nilsson, chef vid utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Polisen skriver på sin hemsida att polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm.

ANNONS

8 februari 2019

En 24-årig man anhålls misstänkt för inblandning i återlämnandet av regalierna. Han nekar till anklagelserna.

10 februari 2019

Mannen som anhölls den 8 februari begärs häktad för grovt häleri.

Ytterligare en man, 26 år gammal, anhålls på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet.

12 februari 2019

Den 26-årige mannen som begärts häktad misstänkt för inblandning i domkyrkokuppen i Strängnäs släpps på fri fot. Åklagaren överklagar tingsrättens beslut och misstankar om brott kvarstår. Dagen därpå häktas han på nytt, nu misstänkt för grovt häleri.

14 februari 2019

Enligt den komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade mannens dna på två av de stulna föremålen. Nya bilder visar också stora skador på regalierna – det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:s begravningskrona har tryckts ihop ovanifrån.

TT
ANNONS