Nio personer åtalas för delaktighet i ett stort narkotikafall i Västsverige. Arkivbild.
Nio personer åtalas för delaktighet i ett stort narkotikafall i Västsverige. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Dopningsnätverk stoppat – nio åtalas

Nio personer åtalas i en stor narkotikahärva i Västsverige, där miljontals narkotikaklassade tabletter ska ha sålts på internet. Det är bara en del i flera mycket större verksamheter, enligt åklagaren.
– Vi vet att det finns ännu fler personer, vi har bara inte kunnat identifiera dem, säger kammaråklagare Rebecca Budell.

ANNONS

Sex personer misstänks ha varit delaktiga i försäljning av narkotika, dopningspreparat och läkemedel i Västsverige. Enligt åklagaren ska försäljningen ha varit mycket organiserad och omfattande, och genererat stora vinster.

– Det är väldigt många personer inblandade i verksamheten. Åtalet grundar sig på det vi har kunnat identifiera utifrån de geografiska förutsättningarna: Man har haft lager och utifrån beställningslistor så har vi kunnat se hur mycket de sålt via just de lagerplatserna. Det är bara en del i flera stycken mycket större verksamheter, säger kammaråklagare Rebecca Budell.

Enligt åtalet ska drygt 1,7 miljoner narkotikatabletter ha sålts. Ett hundratusental narkotiska tabletter samt 750 000 enheter dopningspreparat har tagits i beslag.

ANNONS

Personerna åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot läkemedelslagen och brott mot lagen om handel med läkemedel. Ytterligare tre personer är åtalade för grovt penningtvättsbrott.

Två huvudpersoner sitter häktade

Två personer ses som huvudmän i fallet och har suttit frihetsberövade sedan i februari 2021.

Flera av de åtalade har kopplingar till ett större svenskt företag. De två som sitter häktade har höga befattningar inom företaget, och misstänks ha utnyttjat företaget utan arbetsgivarens vetskap. Bland annat ska de ha använt datorer och annat material från arbetsgivaren samt förvarat dopingpreparat i lokalerna.

– Man har också haft i vart fall två fysiska möten i lokalerna. Dels i ett fall där man förmedlat en större narkotikaaffär och dels i ett fall där man rekryterat en medtilltalad som har fått rollen som lagerhållare och packare, säger Rebecca Budell.

Enligt åtalet finns det en större organisation bakom den grupp personer som nu åtalas, och ytterligare personer kan komma att misstänkas för inblandning. Redan nu har ärendet utmynnat i ett antal separata förundersökningar där sex personer redan blivit lagförda för bland annat grova narkotikabrott och grova dopningsbrott.

– I det dopningsbrottet rör det sig om ännu mer dopning än vi har i vårt ärende. Så det är väldigt omfattande. Vi vet att det finns ännu fler personer, vi har bara inte kunnat identifiera dem, säger Rebecca Budell.

ANNONS

En av de största polisutredningarna

Polisen tror sig i och med åtalet ha stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och dopningspreparat på internet.

Per Björkman, spaningsledare i polisområde Fyrbodal säger att det troligen är en av de största utredningarna som gjorts i Sverige vad gäller narkotikaförsäljning på internet. Slutprodukten består av 11 olika förundersökningar som tillsammans uppgår till mellan 7 000 och 10 000 sidor.

– Det är skönt att vara i hamn med det. Det har varit ett otroligt omfattande utredningsarbete som har pågått i nästan ett år och fått hjälp av både regionala och nationella resurser. Åklagarna och utredarna har gjort ett fantastiskt jobb med att sy ihop den här säcken.

Totalt har cirka 5 000 köpare av narkotika, dopningspreparat och läkemedel identifierats. Arbetet med att utreda köparnas brottsliga gärning pågår.

– Extra allvarligt tycker jag det är att de har jobbat på det här företaget, ett bemanningsföretag i Sverige, där båda har haft höga positioner vilket har gjort att de har kunnat rekrytera folk till sin brottsliga verksamhet, säger Per Björkman.

Polisen: "Cyniskt"

Han lyfter även det faktum att försäljningen har skett över internet.

– I traditionell narkotikaförsäljning så ser köpare och säljare varandra. Man ser om det är ett barn eller någon med en funktionsnedsättning till exempel. Men i det här fallet har man inte brytt sig om det, man har sålt till vem som helst. Det är cyniskt.

ANNONS

Försäljningen ska ha skett delvis på en krypterad marknadsplats på Darknet, men även på det öppna internet. Åtminstone fyra kända internetsajter berörs, varav flera nu stängts ned.

TT: Hur mycket har narkotikan de sålt varit värd?

– Man brukar säga att en sådan tablett kostar 20 kronor på marknaden, och bara försäljningen består ju av 1,7 miljoner tabletter. Plus all narkotika och dopning som vi tagit i beslag. Det är många miljoner som de har tjänat.

ANNONS