Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lastbilen körde på elstolpen på Gamla Malmövägen mellan Åstorp och Strövelstorp. 130-kilovoltsledningen försörjer bland annat Höganäs med ström. Arkivbild.

Drabbade elkunder får dela på 18 miljoner

Tusentals kunder som drabbades av ett omfattande strömavbrott i Höganäs får ersättning på totalt 18 miljoner kronor, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det var i början av juni som en lastbil körde in i en elstolpe och 20 000 personer, skolor, äldreomsorg och varuhus påverkades. Först efter 20 timmar hade alla strömmen tillbaka.

Nu ger Höganäs energi ersättning till de drabbade. Det är man skyldig till enligt lag när avbrottet varar längre än tolv timmar.

För de flesta småkunder innebär detta att 1 000 kronor dras av från elräkningen under september och oktober. För större företagskunder blir ersättningen dock betydligt större, ersättningen grundas nämligen på 12,5 procent av elnätskostnaden.

- Det tar hårt i börsen och kommer att tära på vår likviditet och vårt resultat. Men vi måste ta vår del av det här, säger Benny Ulmestig, vd på Höganäs energi, till HD.

Elstolpen är inte Höganäs energis ansvar, utan där står Öresundskraft som ägare. Enligt Ulmestig drivs en process för att få dem att betala.