Driftstörningar hos Telia drabbar flera myndigheter

Både myndigheter och regioner har drabbats av driftstörningar med telefoni och bredband under måndagen. Flera myndigheter uppger att orsaken till problemen är att Telia har drabbats av störningar i sitt nät. Vid klockan 17.30 var problemet hos teleoperatören löst.

ANNONS
|

Vid lunchtid på måndagen drabbades flera myndigheter och även regioner av driftstörningar. Problemen gäller hela landet.

Bakgrunden tycks vara att Telia har drabbats av tekniska problem. Telejättens hemsida går inte att komma in på, och på Facebook har företaget lagt ut ett meddelande:

”Just nu har vi har störningar i våra interna system som påverkar vår hemsida och vår möjlighet att hjälpa våra kunder med beställningar och i supportärenden. Det kan även innebära störningar på bland annat Telia tv och streaming, e-post och vissa företagstjänster. Våra tekniker jobbar för att lösa detta så snabbt som möjligt.”

Kopplat till Telias tekniska problem

Flera myndigheter uppger att deras driftstörningar är kopplade till Telias tekniska problem. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att orsaken till att det inte går att nå myndigheten på telefon ”beror på en störning hos Telia”.

ANNONS

Polisen rapporterar att det just nu är svårt att komma fram till 114 14 och att felsökning pågår hos leverantören Telia. Problemen ska dock inte påverka 112.

Närhälsan i VGR skriver på sin hemsida att det är svårt att komma fram på telefon. Patienter uppmanas söka information via 1177.se eller ringa 112 om ärendet är akut.

Andra myndigheter som har drabbats av driftstörningarna är Transportstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Centrala Studiestödsnämnden.

Kan inte utesluta attack

Det är ännu oklart vad det är som orsakar driftstörningarna, men Telia säger till Dagens Nyheter att de inte kan utesluta att det rör sig om en attack.

– I det här skedet kan vi inte utesluta någonting. Orsaken får vi återkomma till, säger Irene Krohn, presschef på Telia, till tidningen.

Telia i Norge meddelar att deras mobil- och internettjänster i stort fungerar som vanligt, de har bara problem med några få tjänster. Exempelvis kan deras kunder ha problem med att fylla på med data och med att nå kundtjänsten.

Telia i Danmark uppger att de har problem med både mobiltelefoni och tv. Även i Danmark är det svårt att få tag på kundtjänst, enligt dr.dk.

Vid klockan 15.30 finns det fortfarande ingen prognos för hur länge driftstörningarna kan väntas pågå.

ANNONS

– Vi beklagar naturligtvis de kunder som har problem och jobbar för fullt för att åtgärda problemet, säger Irene Krohn.

Vid klockan 17.30 hade Telia identifierat orsaken bakom driftstörningen, vilket visade sig vara ett tekniskt fel i teleoperatörens interna system.

– Nu ser vi att tjänsterna börjar komma upp men det kan ta lite tid innan allt är uppe till 100 procent. Det tickar på under kvällen och så vi verifierar att allt fungerar som det ska, men vår förhoppning är att det ska gå fort, säger Krohn.

ANNONS