Svenska livräddningssällskapet har fört drunkningsstatistik sedan 1898. Helt tillförlitlig beräknas den vara sedan 1994 och sedan dess har vi aldrig haft en juli med så få drunkningar. Arkivbild.
Svenska livräddningssällskapet har fört drunkningsstatistik sedan 1898. Helt tillförlitlig beräknas den vara sedan 1994 och sedan dess har vi aldrig haft en juli med så få drunkningar. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson / TT

Drunkningarna befaras öka

Efter en junimånad med rekordmånga drunkningar följde juli med exceptionellt få. Bättre väder väntas i veckan och nu väcks farhågor att drunkningarna ska öka igen.

ANNONS

Tio personer drunknade i juli – det lägsta antalet på nästan 30 år. Detta efter att juni hade högst antal under hela 2000-talet.

– Det slår verkligen åt alla håll, från det värsta till det bästa. Det som är lite beklämmande i det hela är att det hänger på något vi inte kan påverka, det vill säga vädret, säger Mikael Olausson som är områdesansvarig för säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Juli månads relativt låga antal kallar han exceptionellt och unikt, det är den lägsta siffran sedan 1994.

– En from förhoppning är att folk har tagit del av det som hände i juni. Att man har diskuterat inom familjen hur man ska bete sig när man går och badar, säger Mikael Olausson.

ANNONS

Ny studie

Nio av de omkomna i juli var män och en var pojke, vilket är i linje med hur statistiken generellt brukar se ut där män är överrepresenterade.

Tidigare forskning har visat att för varje person som mister livet i en drunkning finns mellan två och fyra som överlever. Definitionen av drunkning är att man andas vätska, vilket är skadligt men inte alltid dödligt.

För första gången har Svenska livräddningssällskapet, tillsammans med Karolinska institutet och finansiering av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, genomfört en studie där man kartlägger alla fall av drunkning.

– Den grupp som överlever drunkning är inte alls kartlagd och det är det vi avser att göra i den här studien, säger Mikael Olausson.

Världshälsoorganisationen har undersökt frågan i ett globalt perspektiv och kommit fram till att mörkertalet är stort och kunskapen knapp om hur allvarligt skadade personerna blir, både psykiskt och fysiskt.

Drunkningarna väntas öka

Den svenska studien är klar och ska, som det ser ut, publiceras under hösten. Studien är stor och sträcker sig över 15 års tid, underlaget kommer från dödsorsaksregistret, det öppna och det slutna patientregistret.

– Det här blir startskottet för att börja titta på och prata om drunkningar på ett helt nytt sätt, säger Mikael Olausson.

ANNONS

Efter en kall och regnig juli då många verkar ha hållit sig borta från badplatser väntas betydligt varmare och soligare väder till slutet av veckan och helgen, samtidigt har många fortfarande semester.

– Vi vet att i och med att högsommarvärmen kommer så kommer också drunkningstillbuden öka, för att fler söker sig till stränder och andra typer av bad. Vi på Svenska Livräddningssällskapet manar till försiktighet och ber folk följa våra riktlinjer om bad- och båtvett, säger Mikael Olausson.

Fakta: Bad- och båtvett

Badvett

Bada alltid tillsammans med någon.

Simma längs med stranden.

Hoppa eller dyk inte i okänt vatten.

Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.

Simma inte under bryggor och hoppställningar.

Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka.

Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.

Lek inte med livräddningsmaterial.

Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".

Meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.

Undvik solens starka strålar mitt på dagen.

Båtvett

Använd alltid flytväst.

Sitt alltid ner i båten och placera dig så att den är i balans.

Var inte fler personer i båten än vad den är avsedd för.

Byt bara plats i båten om det är absolut nödvändigt och då en i taget.

Stanna vid båten om du faller i vattnet.

Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".

Om du ska rädda en nödställd, ta upp personen i aktern på båten.

Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

Vifta långsamt med båda armarna över huvudet och åt sidorna om du behöver hjälp.

Se till att det finns öskar, ankare, livlina, reservåra eller paddel i båten.

Meddela alltid vart ni ska åka och när ni tänker komma tillbaka.

ANNONS