Efter abortkritiken: Nu tappar KD väljare

Det pågår en väljarstrid mellan Moderaterna och Kristdemokraterna. M går framåt i GP/Sifos senaste mätning – och stjäl väljare från KD.
– Det enda stora som har hänt det senaste är abortdiskussionen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Efter riksdagsvalet har KD plockat väljare från M och gått starkt framåt i opinionen samtidigt som M har tappat. Men i GP/Sifos senaste väljarbarometer från juni är läget det omvända.

M når 18,4 procent i GP/Sifos väljarbarometer för juni. Det är en signifikant uppgång med 2,5 procentenheter sedan i maj.

M ökar framförallt i storstäderna, där partiet traditionellt har varit starkt. Bäst går det i Göteborgsområdet där M får ett stöd på drygt 25 procent.

– Partiet återtar nu en del väljare i storstäderna där de traditionellt har varit starka, men där de tidigare har tappat till KD, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS

Samtidigt tappar KD lika mycket som M ökar och når når nu 9,5 procent. Och framförallt är det kvinnor, främst de över 65 år, som lämnar.

"KD har vacklat"

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors säger att den enda stora händelse som går att peka på, och som även bekräftas av andra opinionsmätningar, är abortdiskussionen om att KD:s tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson har röstat nej i frågor om kvinnors aborträtt.

Han säger att det har blivit en stark svensk värdering att det inte ska mixtras med aborträtten.

– Det här kan vara något som stöter bort nytillkomna väljare, samtidigt som abortdiskussionen skymmer sikten för andra frågor.

Då blir M ett tryggt parti att gå till eftersom partiledningen är tydlig i frågan om aborträtten.

Jonas Hinnfors säger att KD:s partiledning har haft svårt att hantera kritikerstormen och att partiet hade behövt vara djärvare för att inte ta stryk.

– De har vacklat en del. Det har varit försvar och det har varit avståndstagande. Och så har KD glidit i frågan om samvetsfrihet för sjukvårdspersonal, säger Jonas Hinnfors.

Toivo Sjörén påminner om att siffrorna för KD fortsatt är höga. För bara ett år sedan hade de ett opinionsstöd på ynka 2,4 procent.

– Hade inte KD nått 12 procent där i april hade man fortfarande tyckt att 9 procent är en fantastiskt hög siffra, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Abortfrågan gav en påminnelse om vilket parti KD är

Ett halvår under spärren

Opinionsläget för M, KD och SD som grupp förblir oförändrat och övriga partier ligger just nu tämligen stilla i opinionen och rör sig nära sina resultat i valet 2019.

– Det är en stiltjeperiod nu. Fyrpartisamarbetet tycks fungera och det finns inga stora orosmoln, säger Jonas Hinnfors.

För Liberalerna, som ingår i fyrpartisamarbetet med S, C och MP, ser det dock fortsatt mörkt ut. Det har varit en tid av interna problem och nu har partiet legat under riksdagsspärren i ett halvår. I junimätningen stannar partiet stannar på 3,7 procent.

Efter några stökiga månader är partiet nu mitt uppe i ett partiledarskifte.

– Ett partiledarbyte leder inte automatiskt till bättre siffror. Det gjorde det inte för KD heller. Det handlar mer om var man lägger tyngdpunkten i politiken. L har en tuff resa framför sig oavsett vem de väljer, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors säger att partiet befinner sig i limbo och att siffrorna är svåra att förändra nu innan en ny partiledare är på plats.

– Då är det viktigt att den nya partiledaren förmår att vara en enande kraft så att kluvenheten i partiet tonas ned, säger han.

Fakta: Så gjordes GP/Sifos juni-mätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 9 261 intervjuer, gjorda 3 - 13 juni, genom slumpmässigt urval.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer.

12,4 procent uppgav inget parti.

ANNONS