Akademiska sjukhuset i Uppsala är fortfarande drabbat av hackarattacken den 20 januari.
Akademiska sjukhuset i Uppsala är fortfarande drabbat av hackarattacken den 20 januari. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Efter it-attacken: Får lära sig använda fax

Papper, penna och fax. Akademiska sjukhuset i Uppsala har tvingats gå tillbaka till reservrutiner vid beställning av medicin efter den digitala attacken mot it-företaget Tietoevry.

ANNONS

Sedan attacken för nästan tre veckor sedan har sjukhusets beställningssystem för medicin legat nere, och inga läkemedel har kunnat beställas med det vanliga, elektroniska systemet. I stället har man fått ta till en reservrutin: Papper, penna och faxmaskin eller e-post, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag lägger en ny beställning så gott som dagligen. Vi har fått utbilda sjuksköterskor i hur man beställer manuellt på blankett och hur man använder faxen. Det är ju delvis en generationsfråga, säger avdelningsfarmaceut Anna Ludvigsen till tidningen.

Leveranserna har dock kommit i tid och inga patienter har farit illa. Ingen vet dock när systemet kommer vara återställt.

ANNONS

Den omfattande hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry den 20 januari har ställt till det för en lång rad företag, regioner, kommuner och myndigheter. Bland annat låg lönesystemet för 126 myndigheter med 60 000 anställda nedsläckt i nästan två veckor. Den Rysslandskopplade hackargruppen Akira har pekats ut som ansvarig för intrånget.

ANNONS