Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverigedemokraternas valkonferens med partiledaren Jimmie Åkesson på första bänk.

Ekeroth inte med på SD:s valsedel

Sverigedemokraternas valkonferens har antagit partiets valsedel till riksdagen. Där finns inte den omstridde Kent Ekeroth med.

Ekeroth hoppades på att SD:s valkonferens skulle anta den alternativa valsedel som partidistriktet i Västerbotten lanserat. Där var Ekeroth ett av namnen. Men valberedningens namnlista vann klart med siffrorna 119 mot 52 röster. Det hjälpte inte att Ekeroth inför omröstningen försäkrade att han ska leva ett lugnare privat liv i fortsättningen.

- Jag har övergått till att leva som en munk kvällar och helger och sträcktittar i stället på Netflix, sade han.

Ekeroth har flera gånger hamnat i blåsväder på grund av sitt uteliv, vilket varit ett tungt skäl till att han inte anses platsa på valsedeln. Han har hamnat i uppmärksammade krogbråk och var även inblandad i den så kallade järnrörsskandalen för flera år sedan. Ekeroth har även kritiserats för till exempel hur han har agerat i sociala medier.

"Är ett problem"

- Det är ett problem att enskilda ledamöter gör ständiga uttalande eller har ett leverne som gör att jag ständigt måste svara på frågor om dem i intervjuer, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Ekeroth tror att Åkesson var oroad för att många ombud stöttat honom i debatten inför beslutet och därför kände sig tvungen att gå upp en extra gång i talarstolen.

De som kritiserat valberedningens namnlista ansåg att partiet slänger bort erfarenhet och kompetens, eftersom många av de nuvarande riksdagsledamöterna inte finns med på valsedeln. Björn Söder, riksdagens andre vice talman och tidigare partisekreterare i SD, beskrev Ekeroth som "kanske den hårdast arbetande riksdagsledamot" SD haft.

Bengt Malmberg, ombud från Skåne, ansåg att bilden av Ekeroth är orättvis.

- Kents negativa publicitet är en mediaskapelse som vi alla gått på, sade han.

Mattias Krantz från Västra Götaland tyckte att partiet behöver stenhårda retoriker som Ekeroth, som inte viker sig

Flyttar till Ungern

Partiledningen vill dock få bort stämpeln på SD som ett parti för unga arga män. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, betonade vikten av att partiet förnyar sig.

- Vi måste göra upp med stereotyper och nidbilder som finns av partiet, sade SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

På valsedeln som konferensen antog finns 59 namn, varav är 17 kvinnor. Bland de som inte platsar på listan märks också partiets försvarspolitiske talesperson och tidigare partiledare Mikael Jansson.

Ekeroth tänker arbeta på i riksdagen tiden ut men inte delta i valrörelsen. Och sedan flyttar han troligen till Ungern.

Några planer på att gå med i något annat parti har han inte.

- Jag är livstidsmedlem i Sverigedemokraterna, säger han.