Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.

Eliasson: Vi kommer att hinna ifatt

Våldtäktsutredningar går för långsamt när andra grova brott prioriteras av polisen – något som fått stor uppmärksamhet och kritiserats. Nu ger rikspolischefen Dan Eliasson sin syn på varför utredningarna blivit liggande och lovar förändringar.

- Det här är ett av de allra, allra grövsta brotten och en av de allra värsta kränkningarna man kan råka ut för som människa och det är klart att vi är inte nöjda med att vi inte bygger balanser och hinner med att jobba i den takt vi önskar, säger Dan Eliasson till TT.

Enligt Dan Eliasson har polisen klarat upp fler våldtäkter i år jämfört med i fjol. Men samtidigt har antalet anmälningar om våldtäkter ökat kraftigt, vilket gör att polisen inte har hunnit med. Särskilt inte när många skjutningar också har inträffat, som kräver stora utredningsresurser.

- I konkurrensen om resurserna som finns inom myndigheten, framförallt i några regioner där vi haft mycket skjutningar, har vi tvingats ta mycket av erfaren utredningsexpertis för de morden.

Anställa fler

Dan Eliasson betonar att de pengar Polismyndigheten framöver får kommer att vända läget:

- Regeringen skjuter till sju miljarder kronor fram till 2020. Och då kan vi naturligtvis åstadkomma helt andra resultat.

TT: Du talar om ett glapp här, där ni inte hunnit möta ökningen av antalet våldtäktsanmälningar. Är ni för långsamma att ställa om?

- Jag ska inte utesluta att det är svårt i stora organisationer att ställa om. Men vår dimensionering måste baseras på fakta, och det är först i år vi sett att de anmälda våldtäkterna ökat så mycket. Och då ska vi ställa om, och då har vi haft problemet att vi inte haft fria resurser. Men nu har regeringen aviserat mer pengar, och då kan vi anställa fler utredare.

"Prioriterar fel"

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han upprörs över att våldtäktsfallen ofta får vänta.

- Vi har gett Polismyndigheten ett väldigt tydligt uppdrag att prioritera den här typen av brott. För det är klart att människor som blir utsatta för det här– det är fruktansvärda brott – då förväntar man sig med rätta att det ska bli utrett och uppklarat och att gärningsmännen ställs till svars. Då förstår jag att man blir upprörd när man hör att nej, det här har vi inte riktigt tid med, säger Löfven till TT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) köper inte polisens resursbrist som en förklaring rakt av, säger han till TV4 Nyheterna.

- Jag tror att det handlar både om en resursfråga och i vissa fall också om en ledningsfråga där man (polisen) prioriterar fel. Då kan man visserligen hänvisa till ett antal fall av dödligt våld och mord, men vi ligger ju ungefär varje år på lite drygt hundra fall av dödligt våld och har inte någon uppseendeväckande siffra vad gäller det. Så den argumentationen håller inte.

Både Stefan Löfven och Morgan Johansson är tydliga med att regeringen kommer att ställa krav på att polisen levererar resultat.