Åklagarmyndighetens logga.

En person gripen – misstänks för spioneri

Utredningen där en toppchef sitter häktad har växt. Ytterligare en person har nu gripits och anhållits misstänkt för grovt spioneri, skriver Säkerhetspolisen på sin hemsida.

ANNONS
LocationStockholm||

Gripandet har koppling till ärendet där en man i 40-årsåldern sedan en tid tillbaka sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, skriver Säpo på sin hemsida.

Nu har alltså ytterligare en person gripits och anhållits under tisdagen.

– Den insatsen som vi har genomfört i dag har koppling till det tidigare ärende där en person är häktad misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo till GP.

–Det är ett intensivt skede i den här förundersökning, men jag kan inte gå in mer på hur förundersökningen ser ut, säger han vidare.

ANNONS

Även Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, bekräftar för GP att en person har gripits under tisdagen.

– Jag kan bekräfta att rubriceringen är grovt spioneri. Det är allt jag kan säga. Det är ett känsligt ärende och av det skälet kan vi inte säga någonting mer.

Koppling till pågående utredning

Den man i 40-årsåldern som suttit häktad sedan i slutet av september greps av Säkerhetspolisen misstänkt för spioneri.

LÄS MER:Häktad toppchef arbetade på Sveriges hemligaste underrättelsetjänst

Som GP tidigare har berättat ska mannen ha arbetat som toppchef på en svensk myndighet när han greps och hade bland annat ansvar för säkerhetsfrågor. Den misstänkte ska tidigare även arbetat vid Säpo och Försvarsmakten.

Brotten ska enligt åklagaren Per Lindqvist ha inträffat mellan 2011 och 2015.

Förra veckan kom DN med källuppgifter om att den misstänkte toppchefen ska ha arbetat på Sveriges hemligaste underrättelseorganisation, KSI, Kontoret för särskild inhämtning, när själva brottet begicks.

En uppgift som Försvarsmakten inte vill kommentera.

Får inte kommentera fallet

Stockholms tingsrätt har lagt ett så kallat yppandeförbud för samtliga som är inblandade i fallet. Det innebär att varken försvarsadvokaten eller åklagaren får berätta någonting om misstankarna.

Toppchefens försvarare har tidigare sagt till GP att hans klient förnekar brott.

– Han tillbakavisar att han skulle ha agerat felaktigt på något vis. Min klient mår efter omständigheterna bra. Mer än så kan jag inte berätta just nu, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt spion häktad – är toppchef på svensk myndighet

ANNONS