Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Eskilstunas tiggeritillstånd upphävs av länsstyrelsen.

Eskilstunas tiggeritillstånd får nobben

Tiggeri stör inte den allmänna ordningen. Därför upphäver nu länsstyrelsen Eskilstuna kommuns beslut att tiggeri ska vara tillståndspliktigt.

Kommunfullmäktige fattade i juni beslut om att införa en ny regel i sin lokala ordningsstadga om att den som ämnar tigga inom vissa områden i Eskilstuna måste söka ett särskilt tillstånd hos polisen. Beslutet har nu prövats av länsstyrelsen, som upphäver tillståndskravet.

- Vi har fattat beslut i dag, och upphävt beslutet av Eskilstuna kommun. Vi har prövat kommunens beslut mot de bestämmelser de stödjer sig på i ordningslagen, säger Karin Bergkvist, jurist på länsstyrelsen i Sörmland.

Stör inte ordningen

Länsstyrelsen har funnit att tiggeri inte utgör någon störning av den allmänna ordningen, förklarar hon.

- Vi har gjort en analog tillämpning av bestämmelserna för gatumusikanter, som inte utgör någon störning och därmed inte är tillståndspliktigt. Vår bedömning är därför att detta inte heller är störande.

Passiv pengainsamling av den som tigger tar bara en mindre yta i anspråk, enligt länsstyrelsen, och kan inte orsaka några allvaliga olägenheter eller störningar i ordningen. Det kan inte heller anses utgöra någon störning av trafiken, eller äventyra säkerheten på andra sätt.

Jimmy Jansson, ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna (S) är inte överraskad av länsstyrelsen beslut.

- Det här var ett av två högst rimliga scenarier som vi varit medvetna om hela tiden. Men detta är ett sätt för den kommunala sektorn att pröva vad som är möjligt inom den befintliga lagstiftningen, säger han.

Vill få klarhet

Han vill att det ska bli klarlagt vad som gäller, och vad som är möjligt att göra för att driva frågan om tiggeriet framåt.

- Om det inte går att göra något så hamnar bollen hos Sveriges riksdag. Vi har runt 5 000 människor som lever i situationer som är erbarmliga, helt utanför samhället i skogsdungar och viadukter. Vi kan välja att acceptera tiggeriet, och se det som en del av Sverige i dag. Eller så försöker vi göra något åt det. När vi har prövat det här sättet har den kommunala sektorn gjort vad vi kan inom de befintliga reglerna.

Beslutet kan komma att överklagas till förvaltningsrätten och senare även till kammarrätten. Jimmy Jansson vill inte säga säkert nu om det kommer att ske, men håller det för troligt.

- Länsstyrelsen brukar vara väldigt försiktig. De gör en första prövning, och det är inte ovanligt att de avslår eftersom ärendet kommer att prövas vidare. Jag skulle tro att har vi sagt A så får vi säga B och gå vidare, säger Jimmy Jansson.