Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rehane Ehsani, butiksbiträde på The Body Shop på Drottninggatan i Stockholm, minns terrordådet för ett år sedan.

Ett år efter dådet: "Jag tänker alltid på det"

Det går inte en dag utan att butiksbiträdet Rehane Ehsani tänker på terrordådet för ett år sedan. Minnet av människor i panik lever kvar under arbetsdagarna i affären på Drottninggatan.

Attacken i Stockholm den 7 april i fjol lämnade tusentals människor i chock. En av dem är Rehane Ehsani, som arbetar på The Body Shop. Hon minns hur hon plötsligt hörde människor skrika i panik. Strax därefter hade omkring 30 skärrade personer stängt in sig på butikens lager.

- Jag var inte jag, utan den jag är på jobbet. Fokus var inte på oss som jobbade utan på dem som var rädda, säger hon.

Stöttat varandra

Inne på lagret fanns bland andra en tjej som hade sprungit flera meter längs gatan med lastbilen bakom sig, och en liten flicka som sålt majblommor som inte visste var hennes klasskamrater var.

- Flera drabbades av ångestattacker, berättar Rehane Ehsani.

TT: Hur har bearbetningsprocessen sett ut under året som gått?

- Den har varit väldigt olika. Vissa har inte velat prata om det medan andra har varit jätteöppna med hur de känner. Men vi har varit duktiga på att stötta varandra. Genom företaget har vi fått träffa en person som är utbildad i kris- och traumasituationer, det tror jag hjälpte att vi fick den möjligheten.

Ständigt närvarande

I dag är säkerhetstänket ett helt annat. Butiken har fått en ny säkerhetsdörr och personalen ett halsband med ett larm på ifall något liknande skulle inträffa. Rehane Ehsani känner sig trygg, ändå går inte en dag utan att hon påminns om händelsen. I bakhuvudet finns vetskapen om att ett nytt terrordåd kan ske igen.

- Jag tänker alltid på det. Jag har inte musik i öronen när jag går här på Drottninggatan och jag kommer på mig själv med att iaktta människor i min omgivning för att se om de gör några drastiska rörelser.

På varuhuset Åhléns, där den lastbil som terrormisstänkte Rakhmat Akilov körde slutligen kraschade, finns medarbetare som medverkar i den pågående rättegången. De får särskilt stöd via företaget, förklarar varuhusets kommunikationschef Weronica Nilsson.

"Vi har fortfarande enskilda medarbetare som är sjukskrivna, så vårt arbete pågår" skriver hon i ett mejl.