Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en TT-intervju att det är fel att i förväg avslöja vilka EU:s sanktioner som kan bli aktuella mot Ryssland. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en TT-intervju att det är fel att i förväg avslöja vilka EU:s sanktioner som kan bli aktuella mot Ryssland. Arkivbild. Bild: Jessica Gow

EU ska inte avslöja sanktioner mot Ryssland

Det blir kraftiga ekonomiska sanktioner från EU om Ryssland angriper Ukraina, säger utrikesminister Ann Linde (S). Men det är enligt henne fel att i förväg säga exakt vad det blir.
– Då kan Ryssland göra en kostnadskalkyl och säga att det inte är så farligt, säger hon i en TT-intervju.

ANNONS

På måndag träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera det spända säkerhetspolitiska läget kring Ukraina och Rysslands hotfulla agerande.

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer också att delta på mötet digitalt, säger Ann Linde.

– Det är mycket positivt, säger hon.

USA:s president Joe Biden skapade häromdagen oklarheter kring vad som blir reaktionerna om Ryssland angriper Ukraina militärt, när han började spekulera kring om Nato kunde enas om en reaktion, om det blir ett "mindre intrång".

Får konsekvenser

– Vi är väldigt tydliga med att det måste bli konsekvenser även om det inte är en storskalig invasion, utan även om det är begränsade militära angrepp eller cyberangrepp gentemot till exempel elförsörjningen, säger Ann Linde.

ANNONS

– Det är viktigt att det får konsekvenser, så att det inte blir antingen eller. Och där har vi också från den amerikanska utrikesministern att det är så man ser på det, säger hon.

Ann Linde träffade på fredagen riksdagens EU-nämnd, där hon fick stöd för regeringens linje om sanktioner och att EU måste koordinera sig och visa enighet.

Det finns rådsslutsatser som ska antas på måndag, men de är inte färdigförhandlade, enligt Linde. Sverige är beredda att stödja dessa, säger hon.

Inte avslöja vad

– Vi är beredda på att det införs sanktioner om det är så att Ryssland nu gör någon aggressiv handling gentemot Ukraina. Det finns redan nu sanktionsregimer, men om det sker har EU sagt, och det kommer bekräftas på måndag, att då kommer det ett mycket tydligt och skarpt förslag från EU.

– Vi kommer att säga att vi vill att EU koordinerar sig i detta, förhoppningsvis kommer det att ske så att vi talar med en röst, säger Linde.

Men vad som blir EU:s reaktion vore fel att säga i förväg, anser hon.

– Vi har sagt med starkast möjliga diplomatiska språk att det är helt oacceptabelt och att det kommer att bli kraftiga ekonomiska sanktioner. Däremot är det inte rätt att säga att då kommer det här och det här att ske, för då kan Ryssland göra en kostnadskalkyl och säga: "ok, det här är inte så farligt, då kan vi göra det här och det här". Därför ska man vara tydlig med att det kommer att ske, men inte vad som ska ske, säger Ann Linde.

ANNONS

Undvika militär konflikt

Den ryske, fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalny säger i en intervju med amerikanska tidskriften Time att väst går i Putins fälla när man sätter sig i en massa möten med ryska företrädare. Det blir ett sätt att acceptera president Putins agenda. I stället borde man bara ignorera de ryska kraven, anser han.

Utrikesminister Ann Linde har en annan uppfattning.

– Jag håller inte med om det, för vi vet att Ryssland är berett att använda militärt våld, det har de gjort i Georgien 2008, det har man gjort i Ukraina 2014. Det är ett militärt våld som har kostat väldigt många människoliv.

– I Ukraina är det 14 000 människor som har dödats med anledning av konflikten, skolor och sjukhus har blivit sönderskjutna, barn har förlorat armar och ben för att de plockat upp minor. Att bara säga att vi försöker inte lösa konflikten diplomatiskt, vi säger inget och så låter vi Ryssland använda militär, det är att inte försöka att med alla medel undvika ytterligare militär konflikt, säger Linde.

– Självklart är det så att Navalny, som sitter i fängelse, naturligtvis har sina omständigheter, så jag respekterar fullt ut vad han säger, jag säger bara att jag tror inte att det är rätt för oss att avfärda diplomatiska försök att lösa konflikten, säger Ann Linde.

ANNONS
ANNONS