Rikspolischef Anders Thornberg, inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S) på fredagens pressträff.
Rikspolischef Anders Thornberg, inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S) på fredagens pressträff. Bild: Anders Wiklund/TT

Evenemang med fler än 50 personer förbjuds

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer förbjuds från och med söndag, slår regeringen fast. Högst 50 deltagare blir också norm för privata tillställningar och evenemang, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde på fredagen, efter begäran från Folkhälsomyndigheten, säger statsminister Stefan Löfven (S). Den tidigare gränsen för allmänna sammankomster var 500 personer.

Löfven uppmanar också alla att avstå från resor i påsk.

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, säger statsministern.

– Sverige och det svenska folket prövas av det nya coronaviruset. Liv, hälsa och jobb är hotade. På mycket kort tid har vi förändrat vårt sätt att leva, säger Löfven.

Mer kommer

Man måste vara beredd på att fler åtgärder kommer att vidtas, säger han.

– Den som i det här läget bryter mot råd och anvisningar, den tar på sig ett mycket tungt ansvar, säger Löfven.

ANNONS

Följ rekommendationerna, är Löfvens budskap.

– Vi ska ta oss igenom det som ett land och ett samhälle. Målet med regeringens arbete är att stoppa smittspridningen så mycket som möjligt, säger Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson bedömer att besluten kring allmänna sammankomster hittills har fungerat väl.

– Vi har ett läge där vi har en fortsatt smittspridning som är hög i det här området (Stockholm), men också påtaglig i andra delar av landet, säger han.

– Det är dags att vi sätter en ny norm för sammankomster och möten.

Privata fester

Med en gräns på 50 personer kommer de allra flesta tillställningar att träffas av den här regleringen, fortsätter Carlson.

– Gränsen kommer också bli normgivande för privata tillställningar, hur man hanterar vardagen, säger Carlson som tror att det här kommer få ett stort genomslag.

Folkhälsomyndigheten ska i sina riktlinjer tydligare göra klart att även verksamheter som inte träffas av lagen som rör allmänna sammankomster bör respektera gränsen på 50 personer. Det kan gälla sådant som gym och restauranger.

Polismyndigheten är väl förberedd för den här typen av nya åtgärder, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

Tillstånd som tidigare beviljats kommer att gälla, men begränsas till max 50 personer.

– Vi har en stor tilltro till att alla kommer att rätta sig efter det här, säger Thornberg och tillägger att man sett en stor minskning av antalet tillståndsansökningar den senaste tiden.

ANNONS

Lars Larsson/TT

Malin Johanson/TT

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, manade statsminister Stefan Löfven inför påskhelgerna och på en pressträff där regeringen meddelade förbud mot evenemang med fler än 50 personer. Intill Löfven står inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren, alla (S).
– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, manade statsminister Stefan Löfven inför påskhelgerna och på en pressträff där regeringen meddelade förbud mot evenemang med fler än 50 personer. Intill Löfven står inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren, alla (S). Bild: Anders Wiklund/TT

Från och med söndag den 29 mars och tills vidare blir det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, i hela Sverige. Sedan några veckor har gränsen varit 500, men den sänks.

Enligt regeringsformen får regeringen, efter bemyndigande i lag, begränsa mötesfriheten och demonstrationsfriheten för att motverka farsot (epidemi). Den möjligheten används nu, genom en ändring i ordningslagen.

Sammankomster kan vara demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.

Offentliga tillställningar är idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor, till exempel.

Förbudet gäller även på andra platser än offentliga platser, om deltagarna är fler än 50.

Polisen kan upplösa eller stoppa sammankomster och tillställningar som bryter mot förbudet.

Brott mot förbudet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS