Claes Sandgren, professor i civilrätt, riktar kritik mot att kungafamiljen tackat ja till bjudresor med Bertil Hults privatplan. Arkivbild.
Claes Sandgren, professor i civilrätt, riktar kritik mot att kungafamiljen tackat ja till bjudresor med Bertil Hults privatplan. Arkivbild.

Expert: Dåligt omdöme av kungafamiljen

Kritik riktas mot att kungafamiljen tackat ja till bjudresor med privatplan som ägs av EF-grundaren och miljardären Bertil Hult vars avancerade, dolda bolagsupplägg i skatteparadis nu avslöjats.

ANNONS
|

När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel 2010 lät de sig bjudas av Hult på en bröllopsresa värd miljoner. Resan väckte anklagelser om korruption, tills en åklagare konstaterade att Victoria i och med sin ställning är undantagen från lagen om mutbrott. Uppdrag Granskning har nu avslöjat att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kritiken till trots tackat ja till resor med Hults plan efter det.

- Kungafamiljen ger prov på dåligt omdöme, något som inte blir bättre av att Hult tydligen använder avancerad skatteplanering. Kungafamiljens bjudresor är en form av vänskapskorruption, som ger Hult prestige och kan indirekt gynna hans affärer, säger Claes Sandgren professor i civilrätt och före detta ordförande för Institutet mot mutor.

ANNONS

Fyra resor

Hovet bekräftar att kungaparet sedan 2010 flugit med Hults plan fyra gånger vid privata resor. Tre av dessa resor har gjorts i större sällskap men vid den senaste resan, till en födelsedagsmiddag som Hult höll för sin fru i Moskva i somras, reste kungaparet utan Bertil Hult. Den resan har hovet bett om en faktura för.

- Sedan en tid tillbaka betalas kungaparets resor med privata plan av hovet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Bertil Hults skatteupplägg utomlands uppger hovet att de hittills inte haft någon kännedom om.

Privata relationer

- Bertil Hult har inga ekonomiska förehavanden tillsammans med kungafamiljen utan det är privata relationer och kontakter. Det har inte funnits någon anledning för hovet att granska kungafamiljens privata vänner, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Den aktuella granskningen kan leda till att hovets reserutiner kan komma att ses över.

ANNONS

- Om vi har anledning till följd av det här att se över våra interna regler för kungafamiljens resor, kommer vi naturligtvis att göra det. Det här är dock en granskning som är gjord gällande privatpersoners ekonomiska förehavanden och som egentligen inte har något med kungafamiljen att göra, säger Margareta Thorgren.

TT
ANNONS