Turkiet har öppnat för att samtalen om ett svenskt medlemskap i Nato kan återupptas. Arkivbild.
Turkiet har öppnat för att samtalen om ett svenskt medlemskap i Nato kan återupptas. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Expert: Ökad press på Turkiet

USA och andra Natoländer har ökat pressen på Turkiet att godkänna Sverige som Natomedlem, enligt Turkietkännaren Paul Levin.
Men även jordbävningskatastrofen kan ha bidragit till den turkiska öppningen om Natosamtalen.

ANNONS
|

Enligt Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu är landet redo att återuppta samtalen om ett svenskt medlemskap i Nato.

Beskedet kom i samband med ett pågående besök i Turkiet av USA:s utrikesminister Antony Blinken. Amerikanska påtryckningar kan vara en bidragande orsak, tror Paul Levin, som är chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Det blir ju spekulationer. Men med det som förbehåll är det ju flera saker som hänt, säger han till TT.

– Det kanske viktigaste är att USA och andra Natoländer satt en viss ökad press på Turkiet, där man har understrukit vikten för Nato av att utvidgningen kan ske.

ANNONS

"Positiv utveckling"

Öppningen för återupptagna samtal kan dock ha påverkats även av bland annat jordbävningskatastrofen i Turkiet. Samtidigt har det nu gått en liten tid efter uppmärksammade händelser som koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

– Fokus i Turkiet har kommit att hamna på jordbävningen. Men dessutom har svensk polis nekat tillstånd till två stycken koranbränningar, jag misstänker att det har noterats i Ankara, säger Paul Levin.

Fortfarande handlar det dock bara om att samtalen mellan Turkiet och Sverige kan återupptas, poängterar han. Mevlüt Cavusoglu har också understrukit att man fortfarande inte tycker att Sverige gjort tillräckligt.

– Men det är helt klart, från svensk synpunkt, en positiv utveckling, säger Paul Levin.

Svårförutsägbar period

Från andra Natoländer finns en förhoppning om att både Sverige och Finland kan bli fullvärdiga medlemmar i samband med Natos toppmöte i Vilnius i juli.

Däremellan väntar dock troligen ett president- och parlamentsval för Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan. Det gör det svårt att förutse vad det senaste turkiska beskedet om Natosamtalen kommer att innebära.

– Det är mycket som kan hända i Turkiet när det är val, säger Paul Levin.

– Erdogans initiala hantering av jordbävningen har fått mycket kritik i Turkiet. Om det avspeglar sig i opinionen kan det bli mer turbulent och svårförutsägbart i turkisk inrikespolitik och det spelar roll.

ANNONS
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms Universitet. Arkivbild.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms Universitet. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT
ANNONS