Joakim von Braun, underrättelseexpert med bakgrund på Säpo. Arkivbild.
Joakim von Braun, underrättelseexpert med bakgrund på Säpo. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Expert: Osannolikt med medveten förgiftning

Stridsgasen fosgen uppmättes vid Säkerhetspolisens högkvarter i fredags, rapporterar SvD. Men en medveten förgiftning är osannolik, säger underrättelseexperten Joakim von Braun.

ANNONS

Svenska Dagbladet rapporterar att sensorer på byggnadens tak detekterade spår av fosgen. Att det rör sig om fosgen får Joakim von Braun, underrättelseexpert med en bakgrund på Säpo, att höja på ögonbrynen.

– Det är flera hundra år gammalt och användes framför allt under första världskriget. Forskningen kring kemiska vapen finns hos FOI uppe i Umeå, så jag har väldigt svårt att hitta någon vettig förklaring till att Säpo har ett fosgenlarm, säger han.

Att någon med uppsåt skulle ha släppt ut gasen ser han inte heller som troligt.

– I så fall får man väl vänta sig att det dyker upp fler fosgenlarm. Jag har väldigt svårt att se det, trots att jag är bra på att hitta konspirationer. Det verkar vettlöst att någon med vilje skulle göra något sådant. Jag har svårt att se motiven bakom.

ANNONS

Fanns det fosgen där förekom det nog på grund av en annan anledning, säger han.

– Av att man har svetsat, eller något annat, och att kolmonoxid och klorgas då kunnat förenas i antingen fosgen eller något som liknat det. Sedan när man slutat försvinner gasen och blandas upp i luften.

ANNONS