Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det finns exempel på att våldsbejakande islamister som avtjänar fängelsestraff har försökt att radikalisera medfångar. Arkivbild.

Extremist försökte radikalisera medfånge

Hög personaltäthet och ingen överbeläggning. Det är Kriminalvårdens förklaring till att få personer har radikaliserats på svenska fängelser.

Men det finns exempel på att våldsbejakande islamister som avtjänar fängelsestraff har försökt att radikalisera medfångar.

I ett av de få fall som har upptäckts närmade sig en känd extremist de andra intagna. En av de intagna påverkades snabbt av mannen.

- Det tog bara tio dagar, trots att vi bedömde att den personen inte var särskilt mottaglig, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör vid Kriminalvården, till Svenska Dagbladet.

Även andra påverkades och Kriminalvården flyttade personerna.

En stor utmaning i framtiden är när Kriminalvården kommer i kontakt med personer som återvänt från terrorrörelsen IS i Irak och Syrien.

- Vi bedömer att det kommer att ske en ökning av den här problematiken. Att återvändandet kommer att påverka oss. Därför är det viktigt att fortsätta undvika överbeläggning och att ha god tillgång till personal, säger Niklas Bellström till tidningen.