Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, fick in runt 100 anmälningar relaterade till covid-19 under förra året. Arkivbild.
Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, fick in runt 100 anmälningar relaterade till covid-19 under förra året. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Färre anmälda vårdskador under pandemiåret

Anmälningar om skador i vården har fortsatt öka de senaste åren. 2020 bröts dock den trenden – tvärtemot vad man skulle kunna tänka sig om ett år präglat av pandemin.

ANNONS

Sedan 2011 har Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, sett en konstant ökning av anmälningar från patienter som vill ha ersättning för att de skadats i sjuk- eller tandvården.

2019 fick man in runt 17 900 anmälningar. 2020 blev siffran något lägre, omkring 17 400. Förändringen är inte jättestor, men Löf förväntade sig snarare en fortsatt ökning.

– Det gjorde vi. Jag trodde åtminstone att det skulle komma in fler anmälningar, säger Pelle Gustafson, chefsläkare på Löf.

Komma åt mörkertal

Pandemin tros ha spelat stor roll för anmälningarna, framför allt då en del vård i landet tvingats ställas in.

– Vi vet att tre områden fått dra ner ganska ordentligt på sin verksamhet, den planerade vården: ortopedi, kirurgi och öron-näsa-hals. Vår tolkning är inte att det är ett trendbrott för normal svensk sjukvård, utan en effekt av pandemin.

ANNONS

Runt 100 anmälningar kan man se rör covid-19. Hälften har med vård för själva sjukdomen att göra och den andra hälften rör uppskjuten vård för andra tillstånd.

– Det finns inga belägg hos oss att det vält in anmälningar till följd av pandemin, men det har kommit in en del, säger Pelle Gustafson.

Om den gruppen kan komma att öka framöver är svårt att säga. Men att antalet anmälningar i stort kommer att öka när det värsta kring pandemin lagt sig är inte helt omöjligt – en trend som kan ses ur flera perspektiv.

– Vi vet till exempel att det finns ett mörkertal och i det ljuset är det bra om det mörkertalet försvinner och det gör det genom fler anmälningar. Men är det däremot så att fler anmälningar är en följd av att vården blir sämre så är det en helt annan tolkning, säger han.

Att slå fast ett mörkertal är svårt. Men enligt Löf kan man ändå misstänka att fler patienter har rätt till ersättning. Man ser en skillnad mellan vad journaler och register dokumenterar för skador och antalet anmälningar som kommer in till Löf.

Men ett definitivt svar på den frågan finns inte. Inte heller huruvida vården blivit sämre eller ej.

ANNONS

Haft effekt

Pelle Gustafson tycker dock att det är bra att människor anmäler.

– I grunden är det mer positivt än negativt.

Positivt är också att de allra allvarligaste skadorna fortsätter att minska.

– Det är de fallen som resulterar i allvarliga men eller till och med dödsfall. Det är inte den stora majoriteten, men det är ändå ett glädjande tecken. Det tycks som att det som gjorts i svensk sjukvård och tandvård framför allt har effekt på att de riktiga katastroferna undviks, säger Pelle Gustafson.

Malin Johanson/TT

Fakta: Patientskador i vården

Antalet anmälningar de senaste åren:

2020: Omkring 17 400 anmälningar

2019: 17 892 anmälningar

2018: 16 909 anmälningar

2017: 16 327 anmälningar

2016: 16 035 anmälningar

2015: 15 591 anmälningar

2014: 14 564 anmälningar

2013: 13 907 anmälningar

Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf) är ett rikstäckande försäkringsbolag med uppdrag att utreda och lämna ersättning till patienter som drabbats av skador inom vård som finansieras av regioner.

I omkring 43 procent av de ärenden som beslutades förra året fick patienten ersättning. Drygt 624 miljoner kronor betalades ut till patienter eller efterlevande.

Enligt patientskadelagen har alla patienter en försäkring som ger ersättning vid undvikbara skador som uppstår vid behandling.

Källa: Löf

ANNONS