LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson tror att regeringens förslag om försvagad arbetsrätt kan påverka stämningen på årets förstamajdemonstrationer. Arkivbild.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson tror att regeringens förslag om försvagad arbetsrätt kan påverka stämningen på årets förstamajdemonstrationer. Arkivbild.

Förstamajtåg i motvind väntar S

Svårsmälta S-kompromisser om försvagad arbetsrätt och sänkta skatter för de lite rikare ger motvind när LO-folk och S-sympatisörer ska ut och tåga på första maj. Budskapet från LO-toppar och statsministern är: Det kunde ha varit värre – upp till kamp inför EU-valet!

ANNONS
|

- Det blir inte bättre jämlikhet, nej. Men hade det blivit bättre om vi hade haft en M/KD/SD-regering? Nej, vi tror inte det, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande i LO:s tredje största förbund, Handels.

När arbetarrörelsens företrädare ska ut och demonstrera på den egna högtidsdagen är det i ett nytt politiskt landskap. Socialdemokraterna har tvingats backa från vallöften om att minska klyftor och stoppa skattesänkningar. I januariöverenskommelsen, basen för S-MP-regeringen och dess samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, sägs också att turordningsreglerna i anställningsskyddet ska försvagas.

ANNONS

- Jag tänker själv använda första maj till att göra det väldigt tydligt för partiledningen att det är en utveckling som LO och våra medlemmar inte gillar. Det blir hårt, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

En del i LO-leden tänker visa det med plakat. Andra känner att det inte är värt att komma, enligt Thorwaldsson.

Vore att ljuga

- Det vore att ljuga att säga att det inte har påverkat mobilisering för facklig-politisk samverkan (med S), det är klart att det har gjort det, säger Thorwaldsson.

På frågan om det är ett av de svårare förstamajår han varit med om säger han:

- Nej, egentligen är det svårare när man är i opposition, då påverkar ju inget av det man säger på allvar.

ANNONS

För egen del tänker han också lansera krav på mer pengar till kommunerna.

- Vi har väldigt starka statsfinanser och det finns ett stort uppdämt behov av satsningar på pengar till kommuner och landsting, säger LO:s ordförande.

Det officiella mottot på S förstamajknappar i år är förstås inte "Det kunde ha varit värre", det är "Trygghet, demokrati, sammanhållning". Det stundande valet till EU-parlamentet ger också S och LO en chans att skingra tankarna och gå på yttre motståndare istället för att opponera mot sig själva, något som S visserligen anses vara mästare på att göra.

Eu-valet avleder

- Jag kommer att tala mycket om att mobilisera och vikten av att vi blir fler som går och röstar, det är kanske viktigare än någonsin för att möta högerextrema krafter i EU-parlamentet, säger Marie Nilsson, förbundsordförande i IF Metall.

Hos LO-förbundet Livs är Eva Guovelin ordförande. Hon säger att första maj fortfarande är en viktig dag för arbetarrörelsen. Hon är kritisk till delar av januariöverenskommelsen, inte minst när det gäller fördelningspolitik och hotet om försvagad arbetsrätt.

ANNONS

- Men någonstans vet vi också att det är en minoritetsregering och att S tvingas kompromissa, det är inte detsamma som socialdemokratisk politik, säger Eva Guovelin.

Det svåra för S är, enligt henne, att vara tydlig om vad den socialdemokratiska politiska viljan är.

Dålig stämning?

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven säger sig inte vara orolig inför årets begivenhet, som han firar genom att tåga och tala i Umeå. Dit väntas han ha med sig en nyhet som har bäring på EU-parlamentsvalet.

När TT frågar Löfven om kritik mot januariöverenskommelsen, turordningsförslag och skatteförslag förtar stämningen i år svarar han:

- Nej, det gör det inte. Jag har ett starkt stöd för januariavtalet, det var absolut nödvändigt och innehåller mycket bra socialdemokratisk politik, säger Löfven.

Han tillägger att "det där förstår partiet och fackföreningsrörelsen".

TT
ANNONS