Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisens avspärrning efter skottlossningen på Bällstavägen i Bromma i november förra året.

Fängelse för två efter biljaktsmord i Bromma

En 28-årig man sköts till döds vid en dramatisk biljakt genom stadsdelen Bromma i Stockholm. Nu döms två män till fängelse för inblandning i mordet, medan fem andra män frias.

Det var i november förra året som 28-åringen, utpekad som gängledare, dödades i samband med en biljakt där han förföljdes längs med Bällstavägen i Bromma, och besköts med automatvapen. En 24-årig man döms nu av Solna tingsrätt för mord och framkallande av fara för annan.

- Han har lämnat dna-spår i två bilar, som båda kan knytas till mordet. Sedan finns det så kallade tändsatspartiklar på hans kläder, små metaller som skjuts ut från vapnet, säger domaren i målet, Örjan Härneskog, om bevisningen mot mannen.

Plan bakom

Påföljden blir arton års fängelse, då det finns en rad försvårande omständigheter.

- Skjutningen skedde bland folk, det kunde ha träffat vem som helst. Det har varit planering inblandat i detta, och själva sammanhanget är gängrelaterad brottslighet, säger Örjan Härneskog.

24-åringens advokat säger till TT att hans klient blev förvånad över den fällande domen, och att de inte delar den bevisvärdering rätten gjort.

- Jag har pratat med honom på häktet och hans initiala inställning är att han vill överklaga. Jag är oskyldig säger han, säger advokat Rodney Humphreys.

En 23-årig man hade före mordet spanat på offret och hjälpt till med att skaffa fram en bil som användes. Han döms till tio års fängelse för medhjälp till mord.

Friar flera

En hypotes har varit att mordet var en hämnd för ett tidigare mord, som skedde i Östberga i södra Stockholm i augusti förra året. Flera personer ska ha varit med och planerat och hjälpt till med förberedelser inför mordet, hävdade åklagaren.

Men Solna tingsrätt friar de övriga fem som åtalats för inblandning – en 33-åring som också misstänktes för mordet, två män som åtalades för anstiftan till mord, och två män som åtalats för medhjälp till mord.

- Bevisningen räcker inte. Vi skriver i domen att polis och åklagare har en hypotes om vad det hela beror på, vad som har hänt och vem som har gjort vad. Den är möjlig och rimlig, men sedan ska det bevisas att den är riktig också, och det är där det brister, säger Örjan Härneskog.