Flera kryp vaknar av den tidiga vårvärmen, bland annat fästingar, myror och humlor. Arkivbild.
Flera kryp vaknar av den tidiga vårvärmen, bland annat fästingar, myror och humlor. Arkivbild.

Fästingarna har vaknat i vårvärmen

Sol, värme – och fästingar. Med den tidiga vårvärmen vaknar också några av krypen till liv, bland annat fästingar, myror och fjärilar.

ANNONS
|

Det har varit ovanligt höga temperaturer på flera håll i landet de senaste dagarna, framför allt i de södra delarna. Men även om det varma vädret nu har väckt liv i bland annat fästingarna är risken att bli biten ännu inte så stor.

- Det är ovanligare att få fästingbett nu jämfört med i sommar, de är mer aktiva då och vi har mer kläder på oss nu. Det är få som går barfota i skogen nu, säger Didrik Vanhoenacker.

ANNONS

- Men om man har en hund eller en katt kan de få enstaka fästingar.

Treårig livscykel

Den tidiga vårvärmen behöver inte innebära att fästingarna blir fler i år, enligt Vanhoenacker. Fästingar har oftast treåriga livscykler, och därför påverkas inte antalet särskilt mycket även om en sommarsäsong blir ovanligt lång.

- De är inte som med en del mygg som kan hinna med flera generationer på ett år.

Men om vintrarna blir kortare och mildare framöver kan fästingar bli allt vanligare i norra Sverige. Och det hänger i sin tur ihop med om rådjuren förflyttar sig längre norrut.

- Rådjuren är en viktig måltid för vuxna fästingar, så om rådjuren flyttar alltmer norrut sprider sig också fästingarna dit.

ANNONS

Myror solar i vårvärmen

Förutom att fästingarna har börjat bli aktiva har även myrorna, humlorna och de tidigaste fjärilarna börjat vakna till liv av värmen.

- Ett häftigt fenomen är när myrorna precis har vaknat – då sitter de som en stor svart klump i solen mitt på myrstacken. Det är ett av de tydligaste vårtecknen som man lätt kan se själv.

- Myrorna blir varma av det, sedan bär de med sig värmen ner i boet där drottningen befinner sig för att så småningom börja lägga ägg.

De tidigaste fjärilarna – nässelfjärilen och citronfjärilen – kan man också se nu. Även de första humledrottningarna kan börja dyka upp för att leta efter en lämplig plats att anlägga sitt bo på. I vanliga fall ser man de första humlorna först i april, enligt Didrik Vanhoenacker.

Vana vid väderväxlingar

Men våren är inte här för att stanna riktigt än. Senare i veckan och till helgen väntas det bli kallare igen med temperaturer under nollan, enligt SMHI.

ANNONS

TT: Vad händer med de kryp som redan har vaknat om det blir kallt igen?

- Många av de tidigaste krypen är vana vid att vårens ankomst kan variera mycket. Blir det dåligt väder så kryper myrorna tillbaka ner i stacken igen och fjärilar kan söka skydd under en gran eller på en vind. Så länge de inte kommit i gång för mycket brukar det gå bra, säger Didrik Vanhoenacker.

TT
ANNONS