Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Privata aktörer som driver äldreboenden åt kommuner måste nu ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Få söker tillstånd för privata äldreboenden

Få privata aktörer som driver äldreboenden på entreprenad åt kommuner har ansökt om det tillstånd som krävs från och med 1 april. Endast 113 ansökningar har kommit in till Inspektionen från vård och omsorg (Ivo), skriver Dagens Samhälle.

Tidningen har granskat antalet inskickade tillståndsansökningar fram till och med sista februari. Att så få privata aktörer har skickat in en ansökan om tillstånd förvånar Ivo.

- Övergångsperioden har varit lång. Aktörerna har haft ett år på sig, säger Anna Sundberg, chef för Ivos avdelning för tillstånd, till tidningen.

Totalt är det över 350 verksamheter i runt 115 kommuner som berörs av det nya kravet som infördes i april i fjol, enligt Sveriges kommuner och landstings (SKL) bedömning. Intresseorganisationen anser att Ivos handläggningstid är för lång och att problemen för såväl privata aktörer som kommuner kommer att bli stora när den stora ansökningsvågen väl kommer.

- Då riskerar kommuner som gör nya upphandlingar att få vänta över ett år på tillstånd, som de måste ha innan drift kan starta. Ägarprövning ska också införas, och snart läggs ett förslag om tillstånd för hemtjänstföretag. Tillståndsgivningen riskerar att bli en jättepropp som bara växer, säger Greger Bengtsson, samordnare på SKL:s avdelning för vård och omsorg, till Dagens Samhälle.

Ivo, som fram till den sista februari hade fattat 20 tillståndsbeslut, uppger att trycket är högt men anser inte att det är ett problem.

- Men det blir en stor utmaning att hantera de nya ansökningar som kommer fram till i april, säger Anna Sundberg till tidningen.