Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf anser att den tredje statsministeromröstningen måste lyckas. Arkivbild

Få tror på ny statsministervotering före jul

På onsdagen ger talman Andreas Norlén nya besked i regeringsprocessen. Moderatledaren Ulf Kristersson tror inte att det blir någon ny statsministeromröstning före jul men att det ändå blir han som till slut får bilda regering.

- Mitt huvudscenario är oblygt att vi får bilda nästa svenska regering och genomföra så mycket vi bara kan av Alliansens borgerliga politik, sade M-ledaren efter sitt jultal på tisdagen.

Talmannen har återigen haft samtal med samtliga partiledare efter att Stefan Löfven (S) röstades ned som statsminister i slutet av förra veckan. Centerledaren Annie Lööf vill inte säga om det skett några positionsförflyttningar sedan förhandlingarna med Socialdemokraterna misslyckades.

- Jag har haft ett långt och bra samtal med talmannen under helgen. Nu inväntar vi den fortsatta processen som han kommer att meddela på onsdagen, säger hon till TT.

Kristersson hoppfull

Moderatledaren är hoppfull om att C och L ska ändra sig. För drygt en månad sedan röstade de nej till Ulf Kristersson som statsminister.

- Vi moderater behöver Alliansen och jag tror att de behöver oss, framhöll han i sitt jultal och prisade Centerpartiet för miljöengagemang och Liberalernas tonvikt på det svenska språket för sådant som integration.

Men enligt Annie Lööf har inget nytt hänt vad gäller att stödja Ulf Kristersson.

- Vi har ju redan röstat för Ulf Kristersson och den argumentationen kvarstår, det vill säga att Centerpartiet inte kommer att vara ett budgetunderlag eller sitta i en regering som kräver Sverigedemokraternas aktiva stöd, säger hon.

Två chanser kvar

Enligt Annie Lööf bör talmannen nu lägga tyngdpunkten och fokus på den tredje statsministeromröstningen.

- Det är viktigt att man går i mål där. Jag har också sagt att det är viktigt att ge både Socialdemokraterna och Moderaterna ett särskilt ansvar i den processen. Jag bedömer att vi har gjort allt vi kan för att Sverige ska få en regering, men vi kommer fortsätta att ta ansvar och vara konstruktiva, säger hon.

Några nya förhandlingar med Stefan Löfven har hon inte haft.

Misslyckas även en tredje statsministeromröstning återstår bara en, som då handlar om att utse en statsminister eller gå till extraval.