Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Morgan Johansson (S) driver på för att utländska fångar snabbare ska kunna föras över till hemlandet och avtjäna sitt straff där. Arkivbild.

Fångar ska kunna föras över direkt

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill snabba på överföringen av utländska fångar. Så fort en dom vunnit laga kraft ska överförandet inledas.

Morgan Johansson ser flera problem med dagens system, ett är att det går alldeles för långsamt, och att svenska myndigheter ibland dömer att det inte är lönt att starta en överlämningsprocess. Det vill justitieministern ändra på. På departementet bereds ett förslag om ett särskilt skyndsamhetskrav för domstolar och Kriminalvården för att snabba upp processen.

- Jag anser att man inte ens behöver tänka på någon lägre gräns. Min inriktning är att man även för kortare fängelsestraff väldigt snabbt ska kunna överföra personer, säger han.

I praktiken skulle det innebära att så fort en dom vunnit laga kraft så ska fången kunna föras över.

- Det är det första steget, att våra rutiner fungerar snabbt, det andra är att motsvarande länder är beredda att ta emot dem snabbt, säger Johansson.

Morgan Johansson tycker inte att det är värt att gå via EU, utan vill i stället förhandla direkt med enskilda länder.

- Ska vi vänta på att EU ska införa ett annat regelverk, då lär vi få vänta länge.

Polen skulle kunna bli det första landet dit medborgare som döms i Sverige snabbt förs över efter att domen vunnit laga kraft.

- Vi har undersökt att det inte finns någon lägre gräns inom polsk lagstiftning för att ta emot även kortare fängelsestraff, så när det finns ett tillfälle kommer Kriminalvården att prova att överföra också kortare straff, som är mindre än sex månader. Men det är upp till Kriminalvården när det är ett lämpligt tillfälle.

Sverige har också en överenskommelse med Georgien, och arbetar med att få till avtal med Litauen och Rumänien. Tillsammans med Polen är det de fyra länder som polisen pekat ut därifrån flertalet stöldligor som härjar i Sverige bedöms komma.

Rumänien har fått kritik för standarden på sina fängelser, och Kriminalvården har sett det svårt att överflytta straff dit. Johansson vill se ett avtal där landet garanterar att fångarna placeras i anstalter som lever upp till kraven.

- Rumänien vill till varje pris in Schengen, den frågan ligger latent i luften när vi diskuterar frågar med dem. De måste kunna ta ansvar för sina egna medborgare, annars blir det svårare för Schengenländerna att acceptera dem, säger han.