Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, vid onsdagens pressträff.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, vid onsdagens pressträff. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Förlängda rekommendationer i Västra Götaland

Covid-19-smittan fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen. Därför förlängs de skärpta regionala rekommendationerna till den 18 april.
– Vi måste hålla ut nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström.

ANNONS

Västra Götalandsregionen är en av flera regioner som infört skärpta regionala rekommendationer på grund av pandemin.

Rekommendationerna, bland annat om att alltid ha munskydd i kollektivtrafiken och i andra inomhusmiljöer där nära kontakt inte går att undvika, var sedan tidigare förlängda till den 1 april men förlängs nu ytterligare.

– Utifrån läget vi befinner oss i bedömer vi att vi måste förlänga, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid en pressträff.

Inga påskfester

Bakom beslutet ligger den fortsatt höga smittspridningen. Förra veckan rapporterades 6 152 nya fall i regionen, en ökning med 17 procent jämfört med vecka 10.

– Vi ser en klar ökning i antalet fall. Samtidigt ska man dock ha klart för sig att vi också ökat på enormt i vår provtagning, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Den höga smittspridningen gör också att påsken – liksom i fjol – måste firas på ett återhållsamt sätt.

– Även den här påsken gäller det att det kan inte bli några stora påskfiranden. Vi måste nu alla ta ansvaret och inte utsätta oss själva för att bli smittade, men heller inte riskera att smitta andra.

"Måste hålla ut"

På onsdagen vårdades 304 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 47 på en intensivvårdsavdelning.

Det gör att även hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström vädjar om att rekommendationerna ska följas.

– Vi är alla trötta. Vi är trötta på restriktioner, trötta på att många blir sjuka, trötta på att inte få umgås som vanligt. Men vi måste hålla ut nu, säger hon.

– Det känns som att vi går mot ljusare tider, men låt oss nu hjälpas åt att klara de här sista månaderna till sommaren.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Regioner med särskilda rekommendationer

Flera regioner har infört särskilda regionala rekommendationer vid sidan av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

I de här regionerna finns särskilda regionala rekommendationer: Gävleborg, Halland, Jämtland Härjedalen, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västerbotten, Västmanland, Västra Götaland.

Källa: Krisinformation.se

ANNONS