Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag om att tillåta jakt med pilbåge, men flera remissinstanser sågar förslaget. Arkivbild.

Förslag att tillåta bågjakt kritiseras

Naturvårdsverket har föreslagit att jakt med pilbåge ska bli tillåtet. Men förslaget kritiseras av flera remissinstanser, däribland Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- Det finns alldeles för lite forskning och kunskap om djurskyddsaspekterna kopplade till bågjakt, tycker vi på SLU, säger Göran Ståhl, chef för skogsvetenskapliga fakulteten.

Även Jordbruksverket tycker att underlaget är otillräckligt.

- Det saknas ett ordentligt underlag för att vi ska kunna ta ställning. Det behövs någon form av beskrivning över skillnaderna mellan dödande med klassiskt kulvapen jämfört med pilbåge. För det saknades faktiskt helt, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket till Ekot.

Naturskyddsföreningen menar dessutom att risken för skadeskjutning är stor vid pilbågsjakt.

Enligt förslaget, som presenterades tidigare i år, ska rådjur, räv, bäver, grävling, mårdhund, tvättbjörn, bisamråtta och hare få jagas med pilbåge av personer som har vanlig jägarexamen och en internationell bågjägarexamen.

Bågjakt förekommer redan i bland annat Danmark och på Åland, enligt Naturvårdsverket.