Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Försvarsmaktens fältprost Sten Elmberg.

Försvarsmakten stoppar begravningar i skogen

Stupade soldater ska inte längre kunna begravas ute i skogen i händelse av krig, enligt Försvarsmaktens nya gravtjänstreglemente som är under utveckling.

Det är en obehaglig tanke, men den måste ändå tänkas för att reglerna ska vara färdiga vid skarpt läge: Hur ska Försvarsmakten ta hand om döda kroppar vid en utländsk invasion där hundratals eller till och med tusentals svenska soldater stupar i strid med fienden?

- Sverige rustar mer i dag än vad man gjort tidigare. Man bygger upp en ny krigsorganisation, då måste man också vara bredd på att ta hand om de som dör, säger Försvarsmaktens fältprost Sten Elmberg, som har fått uppgiften att leda arbetet.

Krigskyrkogårdarna avskaffas

Det nya reglementet ska ersätta det nuvarande från 2020, och beräknas vara klart under nästa vår. En förändring är att Försvarsmakten förlorar möjligheten att begrava stupade i fält eller anlägga så kallade krigskyrkogårdar.

- I dagens reglemente står att en person får gravsättas precis där den stupat, det är såklart smidigt för själva förbandet eftersom det inte behöver ordna transporter, säger Elmberg.

Med det nya reglementet ska döda i stället skickas till uppsamlingsplatser, och därefter vidare till sina hemorter för att begravas på vanliga kyrkogårdar som har förberedda platser i händelse av krig.

- Länsstyrelsen kanske planerar att bygga en ny väg eller bostäder på platsen, och då kan inte Försvarsmakten utnämna den till en ny krigskyrkogård. En annan aspekt är miljön, man kan inte anlägga en kyrkogård i närheten av en sjö eftersom det då läcker ut ämnen genom vattnet som transporteras i marken, säger Elmberg.

Företag tar hand om kroppar

En annan förändring är att fiendekroppar ska lämnas över till den andra sidan så snart som möjligt. Försvarsmakten vill också lösa frågan om hur kropparna ska transporteras – gravkompanierna som ingick i den äldre krigsorganisationen har nämligen avskaffats.

- Vi har inte varit med i krig på över 200 år, då kan vi inte heller ha så många krigsplacerade människor som aldrig kommer in och gör något. Vi måste hitta andra lösningar som är mer kostnadseffektiva, som att kanske teckna avtal på förhand med privata företag, säger Elmberg.