Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan, och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

F-kassechef ville hindra medieläckor

Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör vill styra vilken information som lämnar myndigheten. I ett mejl till anställda, som Dagens Nyheter tagit del, av hänvisar Maria Hemström Hemmingsson till upprörda samtal med regeringskansliet, där det varnats för medieläckor.

I maj 2018 fick fem centralt placerade personer på Försäkringskassan ett mejl med anledning av uppgifter som lämnats ut till TV4, mejl som DN tagit del av.

Där förklarar den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström Hemmingsson att hon haft upprörda samtal med regeringskansliet med anledning av uppgifter som lämnats ut.

Enligt mejlet anser regeringskansliet att Försäkringskassan "naturligtvis får göra som de vill", men Hemmingsson fortsätter med en varning om att "det kommer att få allvarliga konsekvenser för våra dialoger/samtal och den information de är beredda att dela med oss", något hon beskriver som "djupt olyckligt".

Hemmingsson avslutar mejlet med en önskan om att framöver få besluta vilken information som når journalister.

"Mot bakgrund av detta är jag tacksam för information innan vi lämnar ut arbetsmaterial i framtiden, så att jag har möjlighet att avgöra om vi ska göra det", lyder formuleringen.

KU utreder uppsägning

Bakgrunden till att uppgifter lämnades ut är att bland annat Dagens Nyheter och TV4 begärt ut protokoll och mötesanteckningar från myndigheten, för att bringa klarhet i varför socialförsäkringsminister Annika Strandhäll förra året gav Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler sparken.

Vid tillfället gick förklaringarna till beslutet isär. Socialförsäkringsministern hävdade att man flera gånger uttryckt missnöje med Försäkringskassans styrning under möten med generaldirektören. Ann-Marie Begler å sin sida sade att kontakten med regeringskansliet varit positiv och att beslutet var grundat i en rädsla att förlora valet.

Liberalerna anmälde Strandhäll till Konstitutionsutskottet, som nu granskar regeringens agerande.

Strandhäll nekar

Annika Strandhäll säger till DN att socialdepartementet aldrig skulle utöva påtryckningar för att strypa medieinformation från Försäkringskassan, och förnekar att det skulle ha skickats några sådana signaler.

- Låt mig vara väldigt, väldigt tydlig. För mig som statsråd är både offentlighetsprincipen och meddelar- och yttrandefriheten grundläggande delar av den svenska demokratin. Varken jag som statsråd eller departementet har några synpunkter på vad myndigheter lämnar ut till media, säger Annika Strandhäll till tidningen.

Maria Hemström Hemmingsson förnekar dock inte att sådana synpunkter nått henne, men ser inget fel i dessa.

- Jag ser det inte som myndighetsstyrning på något negativt sätt, jag ser det som information.