Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Arkivbild.
Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Facket: "Sjukvårdspersonal blir orolig"

Den fällande domen mot barnmorskan kan få konsekvenser för viljan att jobba inom vården, anser Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

ANNONS

– Vi har nu hamnat i en situation där man kan bli dömd i två instanser, både av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och i vanlig domstol, säger hon.

Det här är inte en utveckling Vårdförbundet vill se, betonar hon.

– Jag kan tänka mig att all legitimerad sjukvårdspersonal blir lite orolig. Man vet om redan i dag att man kan bli anmäld till Ivo och att det kan komma disciplinära påföljder den vägen. Ska man nu dessutom behöva oroa sig för att det finns anhöriga som inte tycker att det är tillräckligt och drar det vidare?

Barnmorska dömdes till villkorlig dom och dagsböter för grovt vållande till kroppsskada vid en förlossning.

ANNONS

Om det här skulle bli vanligare kan det påverka viljan att utbilda sig med sikte på vårdyrken, befarar Tillgren.

Vårdförbundets nationella ordförande, Sineva Ribeiro, anser att det viktigaste inte är att skuldbelägga enskilda individer när fel begås inom vården, utan att se till helheten.

Hon tycker att det är talande att sjukhuset där barnmorskan arbetar har ändrat sina rutiner efter händelsen. Det visar att det inte bara berodde på den enskilda individen, menar hon.

– Vi tycker fortfarande att det bör prövas av Ivo och HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd), just för att de tittar på hela systemet. Det handlar om att förebygga nästkommande sådant här ärende, så att individen då gör rätt.

Cecilia Klintö/TT

ANNONS