Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sex personer döms till fängelse för att ha förfalskat sedlar. Arkivbild.
Sex personer döms till fängelse för att ha förfalskat sedlar. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Falskmyntare döms till fängelse

Sex personer i Bohuslän har dömts till fängelsestraff efter att ha tillverkat falska 500-lappar.

Åtta personer åtalades i fjol vid Uddevalla tingsrätt för grov penningförfalskning och 17 fall av bedrägerier och försök till bedrägeri. Sju av dem misstänktes för att ha varit delaktiga i att tillverka falska 500-kronorssedlar, som de sedan har använt för att handla och växla in mot riktiga kontanter.

Dessa sju, som är mellan 19 och 45 år, har nu dömts av tingsrätten, rapporterar lokala medier.

Sex av dem döms till fängelsestraff på mellan ett år och två år och fyra månaders fängelse. En person, den yngste av dem, döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. Den åttonde personen frias helt.

Enligt Bohusläningen anser domstolen att de dömda har haft som uppsåt att iscensätta bedrägerier i stor skala och att brottsligheten varit ”ett farligt angrepp mot det monetära systemet och därmed mot en viktig del av samhällsordningen”.

Polisens misstankar om de åtalade väcktes när två personer i juli i fjol betalade med falska 500-lappar på en bensinmack i Tanumshede i Bohuslän. Sju personer greps vid olika tillfällen och vid en husrannsakan hittade polisen bland annat 165 000 kronor i falska sedlar.