Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokat Jessica Sandberg, målsägarbiträde, efter att rättegången mot den nu terrordömde Rakhmat Akilov avslutats i Stockholms tingsrätt. Arkivbild från den 2 maj.

"Fanns utrymme att gå över schablonbeloppen"

En lättnad, låter det från målsägarsidan efter terrordomen mot Rakhmat Akilov. Men frågor kvarstår efter att tingsrätten utdömt lägre ersättning än vad som yrkades för efterlevande.

- Det är en lättnad att han har dömts för terroristbrott, det är någonting som vi så klart inte har tagit för givet, säger målsägarbiträdet Jessica Sandberg till TT.

- Det räcker inte med att Akilov själv erkänner gärningarna, åklagaren måste bevisa att de objektiva rekvisiten är uppfyllda. Nu har han dömts för terroristbrott och det är mycket välkommet.

Stannar vid schablonen

Rakhmat Akilov är nu skyldig att betala nästan 14 miljoner kronor i skadestånd. Rätten biföll dock inte alla skadeståndskrav: Anhöriga till dödsoffren får ersättning i egenskap av efterlevande, men inte ersättning för kränkning som man också yrkat på.

Dessutom stannar efterlevandeersättningen vid schablonbeloppet 60 000 kronor, i stället för de 150 000 som det yrkades på.

- Vi målsägarbiträden menar att det har funnits utrymme att gå över schablonen och det här är något som jag kommer att diskutera med alla mina klienter, säger Jessica Sandberg.

- Vi kanske kommer att gå vidare och låta högre instans pröva det, eller om man ska låta Brottsoffermyndigheten pröva det, det är också en möjlighet, säger Jessica Sandberg, som företräder bland andra familjemedlemmar till de två utländska medborgare som dödades i dådet.

"En svår fråga"

Ersättning för kränkning betalas i regel bara ut till direkta offer för ett brott. Stockholms tingsrätt säger nej i samtliga fall där det handlar om anhöriga.

- Det är en svår fråga för det har inte prövats förut i svensk domstol. Det har bara prövats av Brottsoffermyndigheten i de så kallade Dalarömorden och där har tingsrätten då funnit att det är svårt att finna skäl till att utdöma det. Det är också en fråga som jag kommer att diskutera med mina klienter, säger Jessica Sandberg.

Ett barn som både befann sig på Drottninggatan och som är anhörig till en person som dödades ersätts dock för både kränkning och som anhörig – i bägge fall över schablonbeloppen. Rätten har beslutat att även efterlevande syskon får efterlevandeersättning, då det påvisats nära relationer till de avlidna.

Höjs för svårt skadade

Kränkningsersättning utgår dock till samtliga personer som utsattes för mordförsök. I åtta av fallen är beloppet högre än schablonen 125 000 kronor med hänvisning till hur svåra skador brottsoffren åsamkades. De får 150 000.

- Vi har inte fått bifall helt och hållet vad gäller skadeståndsanspråken, men det är i den positiva riktningen i alla fall, säger Sanna Bergenheim Everett, målsägarbiträde till 14 personer som yrkade på att Akilov skulle fällas för mordförsök.

I 13 av de fallen döms Akilov för mordförsök och i ett för framkallande av fara för annan.

Bergenhem Everett ringer runt bland sina klienter och beskriver de hon talat med som lättade. De kommer att gå igenom domen i lugn och ro vid ett senare tillfälle, säger hon.

- Därefter får vi se reaktionerna. Men trots allt är det ett så positivt beslut av tingsrätten från mina klienters perspektiv så jag tror att det kommer att vara en positiv känsla hos dem.